HUMANOST NA PRVOM MESTU: Cela porodica iz Horgoša davaoci krvi

R. Šegrt

30. 07. 2020. u 15:30

ČIM je napunio 18 godina, Karolj Feher iz Horgoša postao je dobrovljni davalac krvi. Bilo je to pre 31 godinu.

ХУМАНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ: Цела породица из Хоргоша даваоци крви

Foto R. Šegrt

Ove godine, pre nego što će uskoro proslaviti 50. rođendan, dobio je priznanje od Crvenog krsta Kikinde, jer je krv do sada darovao čak 100 puta. Plaketa i ručni sat samo su mala zahvalnost za veliku humanost koju ovaj radnik neprestano iskazuje već više od tri decenije. I to ne samo on već i svi članovi njegove velike porodice.

Građani koji najviše puta dali krv, Foto R. Šegrt

- Svi u porodici smo davaoci. Imam četvoro dece i oni su se ugledali na mene. Pošto neki od njih žive u inostranstvu, sada to ne čine tako često, ali čim dođu kući i ukažu se okolnosti, odmah daju krv - skromno, bez prevelikog hvalisanja, priča Karolj.

Od doborčinstva ne odustaje ni on, iako su se neke prilike malo izmenile. Naime, on odnedavno putuje čak 50 kilometara od Horgoša, gde živi, do Kikinde, gde je sada na listi redovnih davalaca Crvenog krsta.

HUMANA SREDINA

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, protekle godine sakupljeno je 2.098 jedinica krvi, što čini 3,53 odsto u odnosu na broj stanovnika - navodi Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinde.

- Ranije sam to činio u Subotici, a sada, zbog nekih okolnosti, dolazim u Kikindu. Nije mi teško da doputujem kad je vreme za davanje, jer sam radostan i zadovoljan svaki put kada dajem krv. To je za mene, u stvari, dvostruka radost. Čim mogu da dajem krv znači da sam zdrav, ali i da ću na taj način nekome pomoći da ozdravi, a možda ću i da spasem bar jedan život - objašnjava Karolj, koji iz Horgoša na posao putuje u obližnju Kanjižu.

Osim njega, priznanje Crvenog krsta za 100 davanja krvi dobio je i Zoltan Olah iz Kikinde. Nedavno su ukupno 32 pojedinca zaslužila plakete za 100, 75, 50 i 35 puta darovanu krv. Zahvalnost su zaslužila i četiri kolektiva: Gradska uprava, Tehnička škola, Mesna zajednica Mokrin i Košarkaški klub Velika Kikinda. Njima je pripalo priznanje "Široko srce".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024