MAJSTOR JOVČA ČUVA TRADICIJU: Jedina registrovana koradžijska radnja u pomoravlju uspešno odoleva novotarijama

Z. Gligorijević

23. 07. 2020. u 11:11 >> 23:25

DOK je u mnogim firmama obim posla zbog pandemije smanjen, u jagodinskoj koradžijskoj radnji "Jadran" je proizvodnja povećana za 25 odsto.

МАЈСТОР ЈОВЧА ЧУВА ТРАДИЦИЈУ: Једина регистрована кораџијска радња у поморављу успешно одолева новотаријама

Foto: Z. Gligorijević

Jer, ljudi su tokom vanrednog stanja pravili zalihe, a i sada porodice više vremena provode zajedno, pa se često spremaju razne pite...

Jedini ovdašnji kvalifikovani koradžija za izradu korneta i oblandi Jovče Žekovski (65), sa Zagorkom Jocić, koja mu pomaže u poslu, svakodnevno napravi i do 30 kilograma srednjih, tankih i heljdinih kora, a vredne ruke još stignu da se pobrinu i za užu i širu fidu za supu.

Jedina registrovana koradžijska radnja u Pomoravlju se, inače, vodi na majstorovu suprugu Vericu, a karakteristična je i po tome što se ovde radi na starinski način - "kolač" se baca na platno, pa se testo vitla, a na kraju razvlači dok se ne dobije kora od šest kvadrata.

- Tehniku sam usavršavao tri godine, uz oca Metodija koji je radnju otvorio još 16. maja 1969. I, nemam konkurenciju jer se danas testo samo provuče kroz valjak koji ga istanji, a to nije isto kao kad se kod mene opusti na platnu. Zato, mada na pijaci mnogi prodaju kore, čak i neke pekare, mušterije koje cene kvalitet dolaze kod mene. Inače, koristim brašno iz Bosne. Sa mnogo glutena koji daje elastičnost i lepljivost, jer kora od šest kvadrata ne sme da pukne - objašnjava Žekovski.

Foto: Z. Gligorijević

Iako je već šest godina zvanično penzioner - kojem su zbog dugog stajanja operisane vene na obe noge, a ruke trnu zbog vitlanja testa koje neretko započinje još u pet sati izjutra - Jovče ne miruje jer voli zanat koji je njegovu porodicu prehranio po dolasku iz Makedonije.

- Bili smo velika sirotinja. Ako nešto ima uz kore, ima, ako ne, bar nismo bili gladni. Bilo mi je samo 14 godina kada sam počeo da sečem kore i nosim ih na pečenje. I, tako do danas - zaključuje čuveni jagodinski koradžija.

(NE)IZVESNA BUDUĆNOST

ZNAJUĆI koliko se teško zarađuje hleb preko kora, Žekovski sinovima Nenadu i Predragu nikada nije dozvolio da se bave njegovim poslom, ali priznaje da bi mu bilo žao da radnja jednog dana bude zatvorena. Srećom, pre mesec dana je došla Zagorka Jocić, pa već pregovaraju o ustupanju firme...
- Volela bih da preuzmem radnju jer sam se koradžijskim zanatom u Lapovu bavila petnaestak godina. Ovde se radi bez prestanka, kore su mnogo kvalitetnije, a princip primpreme testa je potpuno drugačiji - ocenjuje Zagorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere