Stanari subotičkog naselja Radijalac negoduju: Ne lomite nam bagrenje i breze!

J. Lemajić

02. 07. 2020. u 12:25

STANARI zgrade u Aleji maršala Tita 14 u subotičkom naselju Radijalac pokrenuli su peticiju protiv izmeštanja pristupnog puta zbog koga, kako je planirano, moraju da se poseku breze, lipe i ostalo drveće, staro više od tri decenije. U peticiji koju je potpisalo 200 stanara ove jedanaestospratnice traži se od investitora, koji će na susednom placu graditi zgradu, da pronađe drugo rešenje i da sačuva rastinje za koje su vezani i koje im pruža hlad, ali i štiti od nanosa peska.

Станари суботичког насеља Радијалац негодују: Не ломите нам багрење и брезе!

Foto: Novosti arhiva

Trasa sadašnjeg pristupnog puta ka garažama iza zgrade delom prelazi na parcelu investitora, koji planira izgradnju objekta na prostoru čistione "Zora". Da bi se put prelocirao, predviđeno je da njegova nova trasa bude uz zgradu, odnosno da ide preko zelenila koje je okružuje.

- Problem je nastao zbog stabala breza, lipa i bagrenja, za koja su stanari zgrade emotivno vezani. Nismo protiv izgradnje grada, i godinama smo apelovali da se ta gnusna zgrada koja je ovde bila stecište svega i svačega sruši, ali nije bilo volje za to. Onda, preko noći, zgrada nestaje, i posle histeričnog vanrednog stanja saznajemo da će neko da prebacuje vrata garaža na zadnju stranu, da će put biti blokiran, a da na parceli pored niče spektakularni građevinski objekat - priča Jasmina Marić, stanarka zgrade u AMT 14. - Naše lipe i breze će zbog svega toga da budu posečene.

MALE ŠANSE

STANARKI Nataši Miučić neće smetati blizina puta jer stanuje na šestom spratu, ali negoduje zbog planirane seče drveća. - Nažalost, bojim se da ništa nećemo uspeti. Najbolji primer za to je divni hrast na početku Radijalca, star dva veka, koji je bio pod zaštitom, a sada svi vidimo na šta liči i kako je posečen zbog izgradnje zgrade - poručuje Nataša.

Stanari traže od investitora da izmeni plan dok još izgradnja nije počela, da koristi susedne ulice Cara Lazara i Petra Lekovića i nađe način da reši ovaj problem tako da se rastinje ne dira.

- Većina stanara zgrade je stara između 70 i 80 godina, i mnogi od njih ovde žive od kada je zgrada izgrađena sredinom šezdesetih godina prošlog veka. Oni su sadili i decenijama uređivali sve ovo i zbog toga je to najuređeniji kraj Radijalca - ističe stanarka Silvija Prekajski. - Sada sve to treba da se uništi zbog dva metra puta. Pritom će terase i prozori ljudi biti na pola metra od puta.

Po rečima Daniela Drčića, profesionalnog upravnika zgrade, problem je nastao jer je plan za izgradnju nove zgrade na zvaničnom sajtu Grada Subotice bio na javnom uvidu tokom vanrednog stanja, u jeku epidemije virusa korona. Zbog toga stanari nisu znali šta je planirano.

- Tačno je da pristupni put zadire u drugu parcelu, i to na mestu gde treba da bude izgrađen objekat, ali mislim da još uvek ima prostora za dogovor. Izmeštanjem vrata garaža i sadnjom novog zelenila ne dobijamo ništa, samo gubimo vreme - smatra Drčić. - Predlažemo da se poslednja garaža sruši, da se vlasniku sazida druga sa druge strane i da pristupni put ostane sa te strane, a zelenilo ostane gde je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati