USKORO NOVE, OŠTRIJE MERE: Za 14 dana u Kraljevu 60 novih slučajeva infekcije kovidom-19

G. Ćirović

30. 06. 2020. u 13:12

УСКОРО НОВЕ, ОШТРИЈЕ МЕРЕ: За 14 дана у Краљеву 60 нових случајева инфекције ковидом-19

Foto: G. Šljivić

Punih 26 dana na teritoriji Kraljeva nije zabeležen nijedan novi slučaj infekcije kovidom-19, ali se onda, od 17. juna situacija drastično promenila. Za samo 14 dana registrovano je čak 60 novoobolelih pacijenata, što je za osam više nego tokom marta, aprila i maja, pa se u ovdašnjem Kriznom štabu razmišlja o poooštravanju postojećih i uvođenju novih epidemioloških mera.

- Ono što smo utvrdili, glavni razlozi ponovnog razbuktavanja epidemije su bez dileme ta masovna okupljanja, masovna slavlja, proslave matura, intenzivan međugradski saobraćaj i odlasci u žarišta gde je virus dominantno izražen.

Istovremeno, krenuli su i fakulteti, ogroman broj kraljevačkih studenata školuje se u Beogradu i Kragujevcu koji su rano postali žarišta – kaže poznati epidemiolog dr Radovan Čekanac, koordinator za zdravstvena pitanja kraljevačkog Kriznog štaba.

Na teritoriji grada na Ibru u utorak je potvrđeno 16 novih slučajeva, a predviđanja stručnjaka je da će taj broj u narednom periodu svakodnevno rasti ili biti na približno istom nivou.

 

- Sigurno ćemo svakog dana imati dvocifren broj novozaraženih. Razmatramo uvođenje novih mera. Biće obavezno nošenje maski u svim javnim ustanovama, razmotrićemo ograničenje rada ugostiteljskih objekata, broja ljudi u zatvorenom prostoru, pa čak razmatramo i najrestriktivnije mere, odnosno zabranu svih proslava – dodaje dr Čekanac. - Efekat tih mera možemo da vidimo tek za desetak dana, a njihovo odlaganje samo pogoršava situaciju. Epidemija ne može nestati preko noći, virus se pokazao kao nepredvidiv i ne pokazuje osobine sezonskih, respiratornih virusa.

KAPACITET

- SA porastom broja pacijenata, popunjava se polako i Infektivno odeljenje OB „Studenica“, jer tu pristižu i oboleli iz okolnih mesta. Sptremni su, takođe, kapaciteti na Internom odeljenju, pacijenti sa teškom kliničkom slikom šalju se dalje u Kragujevac ili po potrebi za Beograd – naglasio je dr Radovan Čekanac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)