U Kladovu obnavljaju spomenik značajan za čitavu Evropu: Tvrđava Fetislam turistički biser

S. M. Jovanović

18. 06. 2020. u 17:03

U OKVIRU projekta "Tajne srednjovekovnih tvrđava" IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, vrednog 760.462 evra, u Kladovu su počeli radovi na rekonstrukciji, sanaciji i konzervaciji Malog grada Tvrđave Fetislam, značajnog istorijskog spomenika iz doba Osmanlijskog carstva.

У Кладову обнављају споменик значајан за читаву Европу: Тврђава Фетислам туристички бисер

Foto: Novosti arhiva

- Konačno su se stvorili uslovi da krenemo u rekonstrukciju Malog grada, a kasnije i u rekonstrukciju letnje pozornice. Po završetku radova ovo će biti turistički proizvod koji će Kladovo podići na lestvici turizma budući da po svom značaju za istoriju Evrope ovaj objekat to i zaslužuje - kaže Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Projekat rekonstrukcije predviđa revitalizaciju kula, bedema sa vojnim putem, barutane i severozapadne kapije sa mostom, ali i postavljanje dekorativne rasvete.

TAJNE

PROJEKAT "Tajne srednjovekovnih tvrđava" podrazumeva formiranje novog prekograničnog turističkog brenda, povezivanjem tvrđava Fetislam i Severin u Rumuniji. Cilj projekta, svakako je, promovisanje i povećanje turističke ponude u sektoru prekograničnog područja.

- Odnos naše zajednice prema kulturnom nasleđu zapravo je odraz naše kulture koju mi sada baštinimo za buduće generacije. Kao što smo ga pozajmili od prethodnih generacija, želimo da ovaj objekat nakon konzervacije predamo na korišćenje budućih generacija. Krajnje je vreme da se preduzmu radovi i da se sačuvaju ostaci tvrđave, a potom krene i u turističku eksploataciju, što je i plan - kaže Aleksandar Aleksić, iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vrednost konzervatorskih radova koji će trajati 10 meseci je 427.000 evra, a ukupna vrednost projekta koji realizuju Opština Kladovo, kao vodeći partner i Opština Drobeta Turnu Severin u Rumuniji kao partner je 760.462 evra.

Radove pod budnim okom stručnjaka iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovode ekipe kladovske kompanije "Đerdap usluge".

- Firme iz Kladova su svakako prioritet i meni je jako drago kad na ovakvim projektima mogu da rade domaći stručnjaci - dodaje predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić.

Opšti cilj projekta je promovisanje i povećanje turističke ponude u sektoru prekograničnog područja, što podrazumeva formiranje novog prekograničnog turističkog brenda, povezivanjem tvrđava Fetislam i Severin u Rumuniji, kao i turističku valorizaciju "priča" i "tajni" koje kriju ove dve tvrđave.

SULEJMAN

TVRĐAVA Fetislam podignuta je po zapovesti Sulejmana Veličanstvenog, komandantu turske vojske Bali-begu. Utvrđenje čine dve fortifikacione celine koju čine Mali i Veliki grad. Mali su podigli Turci 1524. Iako je bio utvrđen, Fetislam je pao pod naletom hajduka vlaškog vojvode Mihajla 1524, a Veliki sa šest bastiona oko postojeće tvrđave izgrađen je tokom austrijsko-osmanskih ratova u periodu između 1717. i 1737. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih