NE DAJU DA SE VEŠTINA PREDAKA ZABORAVI: Kod Kragujevca održano takmičenje kosača

V. Hadžić

25. 05. 2024. u 17:39

U selu Gornje Grbice kod Kragujevca danas je održano treće takmičenje kosača ručnom kosom. Ove godine okupilo je veliki broj učesnika iz svih krajeva Srbije, kao i goste iz Republike Srpske.

НЕ ДАЈУ ДА СЕ ВЕШТИНА ПРЕДАКА ЗАБОРАВИ: Код Крагујевца одржано такмичење косача

Foto : Grad Kragujevac

 Pobednik treće kosidbe u Grbicama je Miloš Pantić iz Lučana, selo Dučalovići, drugo mesto je osvojio Mirko Popović iz Ivanjice, selo Kušići, a treće meštanin Milan Stojadinović.

Ova manifestacija koja neguje narodnu tradiciju i veštine svake godine organizuje se na različitim lokacijama grbičkog kraja. Prošle godine je bilo u Selištu, ove kod seoskog doma, a organizatori najavljuju da će sledeće godine biti na brdu.

Takmičenju su prethodile izložbe domaće radinosti, grnčarije, slikara naivaca i defile učesnika.Deo današnje manifestacije bilo  je i takmičenje u kuvanju gulaša. Za pobednike i kosidbe i gulašijade obezbeđene su nagrade. 

- Prve godine za takmičenje se prijavilo osam, prošle 12, a ove 20 kosača, iduće očekujemo da ih bude još više jer ova veština postaje popularna i među mlađima. Veoma smo srećni što su sa nama i fijakeristi, konjanici, Udruženje ljubitelja fića i čak 10 pevačkih grupa, a najvažnije je što smo slogu doveli u selo - kazao je Milija Jeftić, predsednik Udruženja „Zavičaj“, koje je organizovalo takmičenje uz podršku Grada Kragujevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)