PUT U DOBA DINOSAURUSA: Otvaranjem imerzivne sobe, počela nova sezona u prirodnjačkom centru Srbije, u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 04. 2024. u 12:07

OTVARANjEM takozvane imerzivne sobe, zapravo nesvakidašnjeg virtuelnog "prostora" - što je jedan od tri segmenta premijerne izložbe - počela je nova sezona u Prirodnjačkom centru Srbije, jedinstvenoj naučnoobrazovnoj ustanovi na čitavom Balkanu.

ПУТ У ДОБА ДИНОСАУРУСА: Отварањем имерзивне собе, почела нова сезона у природњачком центру Србије, у Свилајнцу

Foto:Z.Gligorijević

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, video-zapis projektuje se na sva četiri zida i na podu, pa posetioci imaju utisak da su "kročili" u period koji se prikazuje. Tako, između ostalih predstavnika praistorijskog živog sveta, mogu da se "susretnu" i sa Ti-Reksom...

Drugi segment izložbe posvećen je astronomiji i na zanimljiv način prikazuje čime se sve ona bavi - uključujući i Sunčev sistem. Sve je digitalizovano, pa posetioci mogu da pretražuju i čitaju ono što ih interesuje.

Treću celinu čini evolucija čoveka, a posebna atrakcija je hologram Homoerektusa u prirodnoj veličini, koji pokušava da upali vatru...

- Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu prati najsavremenije trendove u muzejskom izlaganju i možemo reći da je ova postavka u rangu sa mnogima širom sveta. Za predstavljanje svega što ne može biti izloženo kao eksponat korišćena je najmodernija tehnologija, što posebno privlači najmlađe posetioce, koji na ovaj način još lakše usvajaju nova znanja - kaže kustos PCS, Stefan Radević.

Najnovija postavka, urađena uz pomoć Vlade Srbije, biće jedna od devet stalnih izložbi u muzejskom delu Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu. Na spratu iznad nje, prikazana su prirodna bogatstva naše zemlje, dok spoljašnjim delom dominira Dino park sa više od 30 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Tu su i igraonice u kojima se godišnje organizuje najmanje 50 radionica na razne teme.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, inače, lane je zabeležio oko 100.000 posetilaca, a s obzirom na svakodnevne gužve koje obeležavaju početak ovogodišnje sezone, nadaju se i rekordnoj posećenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona