PLANETA PROTIV PLASTIKE: Svetski dan planete Zemlje

I. M.

22. 04. 2024. u 13:10

Dan planete Zemlje, 22. april, ustanovljen je kako bi nas podsetio na urgentnu potrebu zaštite životne sredine. Leskovački Zavod za javno zdravlje i ove godine je ukazao na ključne ekološke izazove koji ugrožavaju našu planetu.

ПЛАНЕТА ПРОТИВ ПЛАСТИКЕ: Светски дан планете Земље

foto: I.Mitić

Cilj je podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine, odnosno o potrebi promene ponašanja ljudi, a ove godine akcenat je na takozvanom „plastičnom zagađenju“ koje predstavlja ozbiljnu pretnju za zagađenje vode, divlje biljne i životinjske vrste i zdravlje ljudi.

Ovogodišnja tema pod nazivom „Planeta protiv plastike“ ističe alarmatnu statistiku koja ukazuje na to da se svake godine na planeti proizvede više od 380 miliona tona plastike, od koje je polovina namenjena jednokratnoj upotrebi.

Cilj je da se do 2040. godine proizvodnja plastike smanji za 60 odsto. Preduslov za to je da se oko ovog cilja ujedine svi stanovnici planete, preduzeća, vlade, crkve, sindikati i nevladine organizacije, sa krajnjim ciljem da se obezbedi budućnost bez plastike za generacije koje dolaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)