OD VRELOG BRAZILA, DO LEDENOG SEVERNOG POLA: Eksponati na „Fašankama“ ponovo oduševili posetioce Grebenca (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 03. 2024. u 18:21

TRADICIONALNA manifestacija „Fašanke“, koja se organizuje u rumunskom selu Grebenac, u južnobanatskoj opštini Bela Crkva, i ove godine je pokazala koliko su Grebenčani maštoviti i koliko drže do svoje tradicije.

ОД ВРЕЛОГ БРАЗИЛА, ДО ЛЕДЕНОГ СЕВЕРНОГ ПОЛА: Експонати на „Фашанкама“  поново одушевили посетиоце Гребенца (ФОТО)

Foto: T.Gojković

Po ugledu na Nemce, koji su nekada živeli na tim prostorima, priređuju uvek zabavnu karnevalsku povorku, dok po starim rumunskim običajima okupljaju kalušare – dečake i neoženjene momke obučene u tradicionalnu rumunsku nošnju, koji uz melodične kalušarske pesme na ulici igraju tradicionalne igre i tako teraju zimu i zle sile.

Povorku, koju je činilo deset alegorijskih kola – eksponata velikih dimenzija koja vuku motorizovana vozila – tradicionalno su predvodili članovi KUD „Đorđe Košbuk“.

Za njima su išle traktorske prikolice pretvorene u Severni pol, u ulicu sa saobraćajnim znakovima, u baštu sa leptirima…

Najviše aplauza, ali i osmeha, ponovo je izmamila grupa starijih Grebenčana, koji su u glavnu seosku ulicu „doneli“ karneval iz Rija. Bili su oskudno obučeni, poput brazilskih plesačica, i plesali su u ritmu karioka.

Ovom događaju, tradicionalno su prisustvovali brojni predstavnici rumunske nacionalne manjine, kao i profesori i studenti sa Etnološkog fakulteta u Beogradu.


 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave