TOMISLAV ĐOKIĆ ZA ĐAKE: U paraćinskoj biblioteci obeležen Nacionalni dan knjige (FOTO)

Z. R.

29. 02. 2024. u 11:28

UČENICI druge godine paraćinske Ekonomsko-trgovinske škole u Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ družili su se sa zavičajnim piscem Tomislavom Đokićem povodom obeležavanja Nacionllnog dana knjige.

ТОМИСЛАВ ЂОКИЋ ЗА ЂАКЕ: У параћинској библиотеци обележен Национални дан књиге (ФОТО)

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

Đokić je podsetio na davnašnje misli da je dom bez knjige kao telo bez duše, te da je dete koje odraste u kući bez knjiga – duhovni invalid. Uz isticanje značaja knjige i pisane reči, na čemu treba naročito insistirati kod mladih, Tomislav Đokić predstavio je prisutnima svoj izuzetno bogati opus od čak 25 knjiga.

Ovaj zavičajni autor profesor je srpskog jezika u penziji i tokom više decenija stvaralaštva objavljivao je i poziju i prozu, uključujući i dečju, na različite teme. Deo vremena ovog prijatnog književnog druženja sa učenicima iskoristio je i za predstavljanje takozvanog moravskog načina govora.

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

A kako ističe Biljana Drenovaković, direktorka Biblioteke, iako je aktulno doba interneta, ne sme da se dozvoli udaljavanje od pisane reči i književnosti, a knjiga ne sme da gubi na značaju.

- Danas (28. februar) je i Dan Narodne biblioteke Srbije koja je osnovana 1832.  godine ukazom kneza Miloša Obrenovića i najstarija je ustanova kulture u Srbiji, pa i taj datum obeležavamo predstavljanjem književnog stvaralaštva zavičajnog pisca Tomislava Đokića – rekla je Drenovakovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu