RASPISAN KONKURS ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE: Vesić - Država za lokalne samouprave izdvaja 1,4 milijarde dinara

Novosti online

19. 02. 2024. u 15:14

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni poziv za dodelu 1,4 milijarde dinara gradovima i opštinama za finansiranje razvojnih infrastrukturnih projekata, saopštio je ministar Goran Vesić.

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ: Весић - Држава за локалне самоуправе издваја 1,4 милијарде динара

Foto: MGSI/Predrag Mitić

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve jedinice lokalne samouprave, za razliku od prošle godine, kada su na konkursu mogle da učestvuju samo opštine iz dva regiona u Srbiji, istakao je Vesić.

Ministar je naveo da država želi da pomogne razvoj lokalnih samouprava, u skladu sa politikom ravnomernog razvoja svakog dela Srbije.

- Želimo da ohrabrimo sve opštine i gradove da kandiduju dobre projekte, koje bi značajno doprinele njihovom ekonomskom jačanju, kroz razvoj turizma, lokalnih biznisa. To će dalje doprineti otvaranju novih radnih mesta, privlačenju turista, i na kraju boljem kvalitetu života svih građana - rekao je Vesić.

Prethodni ciklus odnosio se na devet gradova i opština – u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i gradovima južne i zapadne Srbije.

U okviru projekta integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure gradi se stakleni vidikovac na Kablaru, uređuje centar Ovčar banje, dok se u Kraljevu gradi pasarela do Magliča, u Lebanu se radi Caričin grad, kao i bio-postrojenje sa botaničkom baštom u tom gradu...

- To je jedan od najlepših projekata u ministarstvu na čijem sam čelu, a koji je pokrenula premijerka. Gradimo puteve, pruge, velike infrastrukturne projekte, ali važni su nam i ovi, naizgled mali projekti, koji ne zahtevaju velika ulaganja, ali koji menjaju život ljudi - rekao je Vesić.

Projekti koji će biti prihvaćeni moraju se odnositi na oblasti saobraćaja, turizma, životne sredine, privrede, kulture i poljoprivrede.

Sredstva će biti izdvojena za radove na uređenju građevinskog zemljišta, odnosno na izgradnji, rekonstrukciji, dogradnji, sanaciji i adaptaciji komunalne i saobraćajne infrastrukture, na poboljšanju saobraćajne signalizacije, kao i za izvođenje radova na lokalnim mostovima, te za radove na sanaciji i adaptaciji objekata-zgrada javne namene, poput škola, predškolskih ustanova, sportskih objekata, objekata kulture, za radove na uređenju javnih površina - trgova, platoa, dečjih igrališta, autobuskih stajališta ili drugih radova u okviru razvojnih infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, turizma, privrede, kulture i poljoprivrede. Sredstva mogu biti izdvojena i za nabavku opreme u cilju realizacije razvojnih infrastrukturnih projekata.

Rok za podnošenje prijava je 20. mart, odnosno 30 dana od dana raspisivanja javnog poziva, a krajnji rok za realizaciju projekata je 31. decembar ove godine.

BONUS VIDEO: VELIKA ČAST: Ministarka Popović u ime premijerke Brnabić primila nagradu od UAE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave