SNIMIO OKO 2,5 MILIONA FOTOGRAFIJA: Najlepša promocija Bašaida kod Kikinde kroz objektiv Gorana Birimca

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 02. 2024. u 12:01

OTKAKO se Goran Birimac, stanovnik Bašaida, ozbiljnije bavi fotografijom, ovo mesto kod Kikinde promovisano je na najlepši mogući način. Za proteklih petnaestak godina slikao je sve važne događaje u mestu, ali i ono što drugi ne primete. Rodu koja sleti na visoki dimnjak i tu napravi gnezdo, sove u seoskom parku, zrelo klasje žita u ataru, trenutak kada se sunce rađa i zalazi. Njegov objektiv snimio je više od 2,5 miliona fotografija, a tek sada, na nagovor prijatelja, mali deo prikazao je na prvoj samostalnoj izložbi u Domu kulture.

СНИМИО ОКО 2,5 МИЛИОНА ФОТОГРАФИЈА: Најлепша промоција Башаида код Кикинде кроз објектив Горана Биримца

Foto: R. Šegrt

Pred njegovim objektivom su i svinjokolji, aktivnosti lovaca, vatrogasaca, seoskih udruženja, pobede fudbalera lokalne „Vojvodine“, nastupi KUD-a, gostovanje pozorišta u seoskom Domu kulture, maturanti, svatovi, paori, konjari i vinari.

Foto: G. Birimac

Jedna od najpopularnijih fotografija
 
 

- Prijatelji iz KUD-a i amaterskog pozorišta iz Banatskog Karađorđeva, sa kojima dugo sarađujem, predložili su da napravim izložbu. Predstavio sam malo Bašaid, malo okolinu na tek dvadesetak fotografija, ali je zbirka mnogo bogatija. Počeo sam da slikam pre petnestak godina sa malim aparatom koji sam dobio na nekakvoj tomboli. Svi koji su videli slike govorili su mi da su dobre. Onda me dobra prijateljica ubedila da joj radim fotografije za časopis za koji je radila. Ta saradnja trajala je sedam godina, a ja sam u međuvremenu kupio jedan, pa drugi bolji aparat. Počeo sam da radim sve više i ozbiljnije – skromno priča Goran, neumorni radnik, posvećeni sin, otac, prijatelj, kolega.

Foto: R. Šegrt

Goran Birimac pouzdan kolega

I pored toga što ima drugi osnovni posao, stigne još mnogo toga da uradi. Kada je na društvenim mrežama objavio prve slike sa konjičkih takmičenja, klubovi su počeli da se otimaju za njega.

- Prošle godine slikao sam 13 od 20 fijakerijada. Za ovu godinu već su me zvali organizatori čak 19 takvih manifestacija. I ja volim konje i to je za mene lep izazov. Fotografiju na kojoj su crni konji, snimljena u Crepaji, postala je hit među uzgajivačima konja i mnogi su je tražili. Vlasnik konja je izradio sliku ogromnog formata, mislim da je pet metara sa dva metra - prenosi Goran.

VISOKA KOLEGIJALNOST

Birimac dobro sarađuje sa svim fotografima u Kikindi. Član je Foto-kluba i pouzdan kolega svim medijima i novinarima. Od njega se kolegijalnost može učiti. Bio je 35 godina golman FK „Vojvodina“, član je KUD-a Bašaid.

- Sa nama je duže od 10 godina. Toliko je vredan, pouzdan, ali pre svega dobar čovek da ga malo i koristimo. Mnogo je doprineo afirmaciji i popularizaciji društva. Osim fotografijama, pomaže i na drugi način. Na nekim kampovima kuva ručak za ceo KUD po deset dana - navodi Radovan Ćirić iz uprave KUD-a.

Fotografije Gorana Birimca posebno vole njegovi Bašaici, oni koji žive u tom mestu, a još više oni koji su u inostranstvu ili u drugom gradu. Njegovi snimci svedoče i o tome kako se u selu proslavljaju Božić i Uskrs, kako izgledaju litije u kojima je mnogo mladih i kako izgleda crkva nakon renoviranja. Ništa mu ne promakne, jer ovaj fotograf mnogo voli svoje selo. Obavezno beleži kada se u nešto uradi, asfaltira ulica, iskopa kanal, srede fasade, ali i kada selo pogodi nevreme ili poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!