U MARTINCIMA SE ŽIVI, NE VIKENDUJE: Kako se Sremci bore sa migracijama najbolji primer daje mitrovačko selo

S. KOSTIĆ

01. 02. 2024. u 07:45

U MITROVAČKOM selu Martinci, tokom prošle godine realizovani su brojni projekti, a radova na uređenju ovog sela sa oko 3.000 stanovnika, neće manjkati ni u 2024. godini. Završena je sanacija fasade Mesne zajednice i Doma kulture, a Spomenik palim borcima je potpuno rekonstruisan, počela je izgradnja dečjeg igrališta, a prostor je oplemenjen novim sadnicama drveća, kako bi se dobio parkovski prostor.

У МАРТИНЦИМА СЕ ЖИВИ, НЕ ВИКЕНДУЈЕ: Како се Сремци боре са миграцијама најбољи пример даје митровачко село

Foto S.K.

Predsednik Saveta mesne zajednice Martinci Miloš Jovelić kaže da je mnogo toga u 2023. godini urađeno, ali da se tu neće stati.

- U Vojvođanskoj ulici je očišćen kanal, a zamenjene su i dotrajale ćuprije. Tokom ove godine u Cvetnoj i u Krajiškoj ulici uradiće se deonica novog asfalta, kao i nov put na prilazu seoskom groblju, dok će se na kapeli uraditi nadstrešnica - kaže Jovelić, dodajući da je uređeno 3,5 kilometara atarskih puteva, dok je osam istarupirano, a nastavak radova se očekuje na proleće.

Sanirana osnovna škola

NA objektu Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" zamenjen je krov, postavljena je nova fasada, a fiskulturna sala je dobila novu podlogu. Urađeni su i mokri čvorovi, sređen odžak i ograda oko škole.

Ovo sremsko selo, udaljeno 13 kilometara od Sremske Mitrovice, kao i ostala sela suočava se sa migracijom stanovništva, mladi odlaze na studije, a onda u tim gradovima i ostanu. Ipak, meštani tvrde da je velika potražnja za kućama, najviše zbog mere Vlade Srbije u okviru koje mladi bračni parovi koji žele da žive na selu, mogu da pazare kuću do 10.000 evra.

- Nema ovde tako praznih kuća i to što je bilo prodalo se i ljudi sa porodicama žive u njima. Nije da se kuće kupuju radi vikenda u selu. Martinci su na dobrom geografskom položaju, kroz njih prolazi put prema BiH, a i za svega 15 minuta ste u Sremskoj Mitrovici - priča jedan od meštana Stevan Jovanović, koji se ovde doselio pre decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)