FONTANA OMILJENI MOTIV: Stare razglednice Mataruške Banje nedaleko od Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

11. 01. 2024. u 12:24

Čuvena po lekovitoj, toploj sumpornoj vodi naročito pogodnoj i efikasnoj u lečenju steriliteta i drugih ginekoloških oboljenja, u narodu svojevremeno poznata i kao „banja za nerotkinje“, Mataruška Banja na obali Ibra podno Stolova, epitet prestižnog turističkog mesta i lečilišta nosila je dobrim delom 20. veka sve do turbulentnih devedesetih godina.

ФОНТАНА ОМИЉЕНИ МОТИВ: Старе разгледнице Матарушке Бање недалеко од Краљева

Narodni muzej Kraljevo

Uz nekadašnje mondenske vile, kupatila, restorane i hotele, banjski park je praktično bio centar društvenog i zabavnog života, gde su organizovani kvalitetni sadržaji za sve zahtevnije goste.

Kako navodi Suzana Novčić, autorka izložbe „Mataruška Banja: Pod hladnim lipama, kraj brzog Ibra ...“ u Narodnom muzeju u Kraljevu, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka meštani su kontinuirano sprovodili radne akcije uređenja parkovskih perivoja, cvetnih aranžmana, ulica i šetališta.

A, u središte banjske fontane, koja se nalazi u samom centru parka, 1967. godine postavljena je skulptura, akt žene – kupačice, delo vajara Dragana Penića. Ona će ubrzo postati simbol, zaštitni znak Mataruške Banje i omiljen i neizbežan motiv mnogih razglednica i fotografija...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)