DECI SA KOSMETA DAROVI IZ ČEŠKE: Srpskim enklavama stiže 200 paketića iz dijaspore

J. S.

29. 12. 2023. u 07:30

VIŠE od 200 mališana, koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, u blizini manastira Draganac, dobiće praznične poklon-paketiće koji su - sa mnogo ljubavi - za njih pripremili Srbi koji žive u Češkoj.

ДЕЦИ СА КОСМЕТА ДАРОВИ ИЗ ЧЕШКЕ: Српским енклавама стиже 200 пакетића из дијаспоре

Foto: J.S.

- Zahvalna sam svima koji su se odazvali i pomogli realizaciju ove ideje. Mi smo jedino udruženje koje šalje paketiće za mališane u enklavama na Kosmetu, a sveštenici manastira Draganac će dečici podeliti paketiće uoči praznica. Hvala svima za novac, slatkiše, igračke, školski pribor i brojne druge darove - kaže Marina Perović, predsednica udruženja "Srbi u Češkoj", koja se već deceniju bavi humanitarnim radom, integracijom i promocijom naše kulture, umetnosti, tradicije... negujući prijateljstvo između naše i ove prijateljske zemlje.

A, akciju srpske zajednice podržali su mnogi pojedinci - pesnici, glumci, reditelji, privrednici, a pozivu da pokaže humanost odazvao se i ambasador Srbije u Češkoj Berislav Vekić.

Foto: J.S.

 

- Ovo je za sve nas i velika motivacija, da čitavom svetu ponosno pokažemo koliko smo, i u ovakvim situacijama, složni, Jednako je važno i da, bar jednom godišnje, vratimo osmehe na malena lica i obradujemo našu decu koja žive bez najosnovnijih uslova, bez slobode kretanja, često bez struje i vode, u strahu za budućnost - kaže Marina.

Svesna da je nemoguće poimence pobrojati sve humane ljude koji su od 1. do 20. decembra neumorno radili kako bi omogućili da se za za što više dece prikupe pokloni, ipak, posebno ističe tri imena...

- Najvredniji i najposvećeniji bili su otac Srđan Jablanović, inače iz Prištine, reditelj Sanjin Mirić i pesnikinja Jelena Ćirić, koja je na čelu kluba "Lastavica". Njihova podrška i pomoć nam neizmerno znače - zaključuje Marina Perović, napominjući da su praznični darovi već na putu do Kosovskog Pomoravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)