DOMINACIJA NAPREDNJAKA U JABLANIČKOM OKRUGU: Pobedili u svih šest lokalnih samouprava

Игор Митић
Igor Mitić

18. 12. 2023. u 16:54

Naprednjačka koalicija Aleksandar Vučić - "Srbija ne sme da stane" ostvarila je ubedljive pobede u svim opštinama Jablaničkog okruga.

ДОМИНАЦИЈА НАПРЕДЊАКА У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ: Победили у свих шест локалних самоуправа

foto: I.Mitić

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke moći će u Leskovcu sama formira lokalnu vlast, dok će svoje odbornike imati i ostalih šest listi koje su se nadmetale za glasove građana. Prema podacima Gradske izborne komisije(GIK), na osnovu obrađenih 94 odsto biračkih mesta, lista Aleksandar Vučić – Leskovac ne sme da stane osvojila je 49 odsto glasova odnosno 39 od 75 odborničkih mesta u gradskom parlamentu.

Listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“ (SPS-JS) pripalo je 10 mandata, sa osvojenih 13,5 odsto glasova, a isti procenat glasova birača i broj odborničkih mandata osvojila je i lista „Narodni pokret Srbije Leskovac – Miroslav Aleksić – Za Leskovac zajedno – dr Nenad Zdravković“.

Lista Grupe građana „Svi za jednog, jedan za sve – dr Aleksandar Rangelov dobila je 11 odsto glasova odnosno devet mandata. Tri mandata, na osnovu 3,98 odsto glasova, pripalo je listi „Živeti slobodno“ (DS, SRCE i Stranka slobode i pravde), dok će po dva mesta u Skupštini grada imati „Nada“ i koalicija Zavetnika i Dveri, sa osvojenih 3,18 odnosno 3,14 odsto glasova.

GIK je dobila pet primedbi na tok izbornog procesa sa isto toliko biračkih mesta, četiri lakše i jednu težu, ali to, kako je ocenjeno, ne može da utiče na navedenu raspodelu rezulata.

foto: I.Mitić

Najbrojnija konkurencija u Vlasotincu

U lokalni parlament u Vlasotincu ući će osam od čak 11 izbornih listi koje su se nadmetale za naklonost birača, a svoje pravo da glasa iskoristilo je 71,44 odsto od 22.900 građana upisanih u birački spisak. Prema preliminiranim rezultatima OIK, sa skoro 76 odsto obrađenih biračkih mesta, ubedljivo najveću podršku ostvarila je lista okupljena oko SNS-a. Ona je osvojila 44,53 odsto glasova. SPS je dobio 9,92 odsto, a njihov koalicioni partner na parlamentarnim izborima JS – 6,97 procenata.

Listi „Dr Spasić“ pripalo je 9,87, Vlasotincu u srcu – dr Saša Savić“ 6,42, a listi „Dejan Majorac“ 4,55 procenata. Kolicija Zavetnika i Dveri osvojila je 4,08, a „Zajedno za Vlasotince“ 4,13 odsto glasova.

Ispod cenzusa od tri odsto ostale su liste Grupa građana „Miroslav Ljubenović – Jedini pravi izbor“, NPS – Miroslav Miki Aleksić – Za Vlasotince i Ne se znaje Zare igra – Vladimir Mitrović Zare (SSP i DS).

Na parlamentarnim izborima lista naprednjačke koalicije osvojila je 55,26, „Srbija protiv nasilja“ 13,99, „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 12,07, koalicija Zavetnika i Dveri 4,47, a „Nada“ 3,7 procenata glasova birača.

Prema nezvaničnim podacima, u vlasotinačkom parlamentu sa 45 odborničkih mesta, SNS-u će najverovatnije pripasti 24 mandata.

foto: I.Mitić

U Lebanu SNS osvojio 20 od 31 odborničkog mesta

Njihovu lokalnu listu je, prema izvorima iz redova naprednjaka,podržalo oko 58 odsto građana koji su izašli na birališta. Za glasove 16.749 građana upisanih u birački spisak, nadmetale su se još četiri izborne liste.

Prema podacima koje je saopštio SNS, na loklanim izborima kandidati liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“ osvojili su skoro 19, dr Jugoslav Trajković – „Srbija protiv nasilja“ 8,5, GG „Goran Janjić“ nešto više od šest, a „Nada“ 3,23 odsto od ukupnog broja glasova.

foto: I.Mitić

U Bojniku im pripale tri četvrtine glasova

Koalicija okupljena oko SNS-a je na lokalnim izborima u Bojniku osvojila tri četvrtine glasova građana koji su izašli na birališta. Na osnovu 74,3 odsto osvojenih glasova SNS će imati 21 odbornički mandat.

Drugoplasirana je lista koalicije Zavetnika i Dveri sa 17,5 odsto glasova odnosno pet mandata, dok je listi „Ivica Dačić – premijer Srbije SPS“ pripao jedan mandat za osvojenih pet odsto glasova.

U Bojniku je pravo glasa iskoristilo 68,6 odsto građana. Parlamentarnu listu SNS-a podržalo je 76 odsto, listu „Srbija protiv nasilja“ 7,16, a SPS-a 5,75 odsto onih koji su izašli na birališta.

foto: I. Mitić

 

U Medveđi - kandidatima SNS skoro 90 odsto glasova

Na lokalne izbore u Medveđi izašlo je 58 odsto građana sa pravom glasa odnosno 3.528 ljudi, a skoro 90 odsto njih glasalo je za kandidate SNS-a. Opštinska izborna komisija još nije donela odluku o raspodeli mandata, ali će listi Aleksandar Vučić – „Medveđa ne sme da stane“, prema nezvaničnim informacijama, najverovatnije pripasti 23 od 25 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini.

SNS je osvojio 89,7 odsto glasova sa svih važećih listića koji su se našli u kutijama na biralištima u ovoj opštini.

Preostala dva mandata osvojila je konkurentska lista Demokratska partija – Fejmija Bejić za koju je glasalo 10,3 odsto građana koji su iskoristili pravo glasa.

foto: I.Mitić

I u Crnoj Travi dve izborne liste

Na lokalnim izborima u Crnoj Travi građani su se izjašnjavali samo o dve liste kandidata, a ubedljivu podršku dobili su naprednjaci. Lista koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke imaće 17, od ukupno 19 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu, dok je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ osvojila dva manadata.

Glasalo se na 12 biračkih mesta, a pravo glasa imala su 1023 građana. Na izbore je izašlo 714 ljudi. Od 666 važećih glasova SNS je osvojio 570, a SPS 96 glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)