DECA PRAVE IZLOŽBE KAO VELIKI: Projekat „Umetnik u malom“ promovisao 30 malih slikara iz Vršca

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 11. 2023. u 16:51

KULTURNI centar Vršac prošle godine je, u saradnji sa likovnim pedagozima, školama i ateljeima, pokrenuo projekat „Umetnik u malom“, u okviru kog je priređeno jedanaest izložbi radova talentovane dece od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta.

ДЕЦА ПРАВЕ ИЗЛОЖБЕ КАО ВЕЛИКИ: Пројекат „Уметник у малом“ промовисао 30 малих сликара из Вршца

Foto: KC Vršac

Na taj način mladim umetnicima je omogućeno da se od malih nogu upoznaju sa čitavim procesom rada na jednoj postavci – od pravila same postavke do saradnje sa galerijama i medijima.

-Kroz ovaj projekat svoje likovno stvaralaštvo do sada je predstavilo tridesetak umetnika, od kojih dvoje na samostalnim izložbama. To je veliki podsticaj za njihov dalji rad, jer im je po prvi put data mogućnost da u ambijentu Doma vojske, u kom izlažu već afirmisani umetnici, prikažu svoje najbolje radove. Do kraja godine priredićemo još jednu takvu izložbu – kaže Nada Grozdanić, idejni tvorac ovog projekta.

Svaku izložbu otvorili su direktor Kulturnog centra Davor Stojković i član Gradskog veća za kulturu dr Trajan Kačina, što je mladim autorima dalo još više na značaju. O njihovom radu je sa stručne strane govorio akademski slikar mr Tomislav Suhecki.

Foto: KC Vršac

Rad Tare Petrović (6)

Dodatni motiv deci je davalo i to što su se lokalni mediji interesovali za njihove izložbe, što su po prvi put davali izjave i što je među posetiocima bilo mnogo njihovih drugara iz škole, koji su organizovano dolazili u obilaske.

-Na ovaj način formiramo i novu generaciju publike, koja će sa predznanjem posećivati kulturne događaje – dodaje Grozdanićeva.

Prošle sedmice su na svojoj izložbi radove predstavile Mila Palačković (9) i Dunja Koplić (7), a trenutno je otvorena izložba, na kojoj su izloženi radovi Dunje Kovačević (10), Nikoline Iričanin (8) i Tare Pantović (4).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)