OBELEŽILI TOMINDAN: Slava zrenjaninskog naselja Mala Amerika (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

19. 10. 2023. u 18:18

Zrenjaninsko naselje sa neobičnim nazivom, Mala Amerika, koje je ime dobilo jer je poput gradsko ostrva u centru Zrenjanina, sa svih strana bilo okruženo vodom, tačnije rekom Begej i njenim rukavcima,  u prostorijama Mesne zajednice, obeležilo je svoj dan, tj crkvenu slavu Tomin dan.

ОБЕЛЕЖИЛИ ТОМИНДАН: Слава зрењанинског насеља Мала Америка (ФОТО)

Foto: B. G.

Praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznat kao Neverni Toma, slavi se kao krsna, ali i esnafska slava, a ovaj svetac bio je jedan od dvanaestorice apostola i jedini među njima koji nije krio sumnju u Vaskrsenje Hristovo, a kroz tu njegovu nevericu, zbog koje je i nazvan Neverni Toma, hrišćanstvo je dobilo potvrdu tog čudesnog događaja.

Sveti Toma proslavio se za života mnogim čudesima, Hrišćanstvo je propovedao u Indiji, gde je ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Mnogi ljudi su tamo prihvatili hrišćansku veru sledeći ga. Zapisano je da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Svete Bogorodice. Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje. 

U našem narodu, u sušnom periodu, Svetom Tomi se upućuju molitve, jer ovaj svetac čuva pečat od oblaka i donosi dragocenu kišu.

- Mi ga po tradiciji obeležavamo, uz žito, rezanje slavskog kolača i sve ostLe običaje, kao i prigodam zabavni program i zakusku, kako dolikuje srpskim domaćinima - kaže Darko Bubnjević, predsednik Saveta mesne zajednica Mala Amerika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)