BIĆE TVRĐAVA OPET DOSTUPNA: Pripremaju se projekti za radove u podnožju srednjovekovnog Magliča (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

26. 09. 2023. u 17:26

POSLE završetka javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova u podnožju srednjovekovnog Magliča u ibarskoj klisuri kod Kraljeva, uskoro će građevinski inženjeri i arhitekte započeti projektovanje kako bi ova tvrđava ponovo postala dostupna i pristupačna posetiocima.

БИЋЕ ТВРЂАВА ОПЕТ ДОСТУПНА: Припремају се пројекти за радове у подножју средњовековног Маглича (ФОТО)

G.Šljivić

Država je za kapitalni projekat izgradnje mosta preko Ibra, pasarele i parkinga u okviru kompleksa tvrđave Maglič izdvojila čak 475 miliona dinara, a prema rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, radovi bi treabalo da počnu već naredne godine.

G.Šljivić

 

- Uz novi most preko Ibra, biće izgrađen parking prostor koji će se nalaziti sa desne strane puta Kraljevo–Raška, kao i pasarela koja će omogućiti turistima da bezbedno pređu Ibarsku magistralu. Grad će se potruditi da obezbedi još turističkih sadržaja u okviru kompeksa Magliča kako bi svi posetioci mogli da uživaju ne samo u predivnom pogledu sa impozantne tvrđave, već i da vide kako se živelo u Srbiji u srednjem veku – pojašnjava Terzić.

G.Šljivić

Pogled iz Magliča

Srednjovekovni Maglič, na okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara, sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara. Kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo je izgradnju kako bi od novih najezdi zaštitio obližnju Žiču, Studenicu i Sopoćane, a dogradio ga je i obnovio arhiepiskop Danilo Drugi, desna ruka kralja Milutina, u 14. veku. Pretpostavlja se da je bio naseljen srpskom vojskom do Kosovske bitke, a posle pada srpske despotovine pod tursku vlast, u Maglič se smešta turska posada. Nepristupačan zbog visokih litica i nikada vojno osvojen, gotovo sve do Drugog srpskog ustanka Maglič je bio važno utvrđenje, ali je ubrzo izgubio svoj strateški značaj.

G.Šljivić

 

- Ideja je da se posetiocima dočara epoha Nemanjića, da se u podnožju tvrđave napravi i replika srednjovekovnog sela, kao i suvernirnica, info-centar, evenutalno i soba sa sadržajima koji su zanimljivi mlađim, modernim generacijama – kaže Igor Tešić iz Turističke organizacije Kraljeva. - Vidimo Maglič kao tvrđavu koja će se turistički znatno razvijati i biti turistički centar Doline vekova u kojoj su još srednjovekovne svetinje Žiča i Studenica. Maglič zaslužuje jedan ovako veliki projekat i da definitivno bude u top pet turističkih preporuka u našoj zemlji. Nijedna đačka ekskurzija u ovom delu Srbije ne bi trebalo da prođe bez obaveznog obilaska ovdašnjih manastira i Magliča.

G.Šljivić

 

RESTAURACJA


NA Magliču, kulturno-istorijskom dobru od izuzetnog značaja, prema projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u toku je četvrta faza konzervatorsko-restauratorskih radova, prvih opsežnijih za minule četiri decenije. Za ovaj značajni projekat Ministarstvo kulture izdvojilo je 20 miliona dinara, a završetak je predviđen do kraja godine.

G.Šljivić

Restauracija srednjovekovnih zidina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata