GRADSKA TOPLANA POSTAJE EKOLOŠKA: Vršac dobija pet miliona evra od Evropske banke za razvoj

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 09. 2023. u 10:37

VRŠAC je jedan od deset gradova i opština u Srbiji, koji će kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike, vredan 40,5 miliona evra, unaprediti sistem daljinskog grejanja i podići nivo zaštite životne sredine delimičnim prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije.

ГРАДСКА ТОПЛАНА ПОСТАЈЕ ЕКОЛОШКА: Вршац добија пет милиона евра од Европске банке за развој

Foto: JKP Drugi oktobar

Prema rečima gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, od pomenute sume novca naš grad će dobiti više od pet miliona evra.

-Investiciju ćemo usmeriti na toplotnu pumpu, koja koristi toplotu prečišćenih otpadnih voda, kao i na rekonstrukciju prioritetno izabranih podstanica. To će doneti velike benefite i samom gradu i svim našim građanima – istakla je gradonačelnica.

Konkretno, realizacija ovog projekta obezbediće da cena toplotne energije iz obnovljivih izvora bude niža od one koja se dobija iz postojećeg fosilnog goriva. To će imati pozitivne efekte i na poslovanje preduzeća i na formiranje cena ka kupcima toplotne energije.

Ovaj kapitalni projekat se, inače, sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Republike Austrije i Švajcarske konfederacije. Uz Vršac, u njega su uključeni i Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona