PAVLIŠ PRVI DOBIO KANALIZACIJU: Izgradnjom fekalne mreže u selima Vrščani rešavaju ekološki problem

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

16. 09. 2023. u 07:38

NAKON što je u gotovo 95 posto domaćinstava u Vršcu uvedena kanalizacija, lokalna samouprava je krenula da taj veliki ekološki problem rešava i u selima. Fekalnu mrežu prvo je dobio Pavliš, u kom se nalazi izvorište i fabrika za prečišćavanje pijaće vode. Sledeći na redu su Veliko Središte i Gudurica, pa Uljma i Izbište, u kojima sveukupno živi oko 6.000 ljudi.

ПАВЛИШ ПРВИ ДОБИО КАНАЛИЗАЦИЈУ: Изградњом фекалне мреже у селима Вршчани решавају  еколошки проблем

Foto: Grad Vršac

Kanalizacija u Pavlišu počela je da se gradi 2019, a završena je lane. Dugačka je preko 15 kilometara i povezana je na gradsku kanalizaciju. Ima tri crpne stanice, koje „guraju“ seoske otpadne vode ka prečistaču u Vršcu, s obzirom na to da se Pavliš nalazi na nižoj koti. Investicija je iznosila 305 miliona dinara. Udruženim sredstvima finansirali su je Grad i Uprava za kapitalna ulaganja APV.

-Sada je u toku prijava za priključivanje domaćinstava na novoizgrađenu fekalnu mrežu. Verujem da će kroz par meseci 90 posto stanovništva na ovaj način rešiti problem otpadnih voda, što će značajno podići standard života u ovom selu, kom je samo kanalizacija nedostajala – kaže, za „Novosti“, Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj.

Sa izgradnjom kanalizacije nastaviće se u selima Veliko Središte i Gudurica, koja predstavljaju stub razvoja tamošnjeg vinskog turizma. Građevinska dozvola za taj kapitalni projekat već je dobijena. Čeka se samo finansijska pomoć viših nivoa vlasti da bi se krenulo sa radovima, koji će biti realizovani u više faza.

-I ova dva sela će biti priključena na gradsku kanalizaciju i prečitač otpadnih voda, dok ćemo u Uljmi i Izbištu, zbog udaljenosti od Vršca, morati da gradimo zaseban prečistač. Izrada te projektno-tehničke dokumentacije još je u toku – dodaje Maksimović i naglašava da će početak i tempo radova oba projekta zavisiti od priliva novca od viših instanci.

Tek kada projekti u ovih pet najvećih vršačkih sela budu završeni, moći će da se pređe na ostalih 17. Vlajkovac i Ritiševo najverovatnije će biti priključeni na gradsku kanalizaciju, dok bi svoj prečistač trebalo da dobiju Zagajica i Parta. U selima sa jako malim brojem stanovnika biće uvedene neke druge savremene tehnologije prečišćavanja.

Tečni stajnjak na ulicama

NAJVEĆI problem u selima predstavlja tečni stajnjak. Iako su vlasnici većeg broja stoke u zakonskoj obavezi da ga lageruju u namenski izgrađenim bazenima, većina to ne poštuje, pa tzv. osoka uglavnom završava u uličnim kanalima. Ima i onih, koji na isti način prazne svoje septičke jame. Sve to zajedno uzrokuje neprijatne mirise i predstavlja opasnost od širenja zaraze. Izgradnjom kanalizacije i taj problem će biti rešen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)