“ZAVIČAJNE SLIKE“: Izložba u Lapovu (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 08. 2023. u 12:32

IZLOŽBA likovnih radova sa likovne kolonije „Zavičajne slike“, održane 9. i 10. jula u kompleksu „Dačini vajati“ u Lapovu, otvorena je sinoć u Kulturno-turističkom centru „Stefan Nemanja“ u Lapovu.

“ЗАВИЧАЈНЕ СЛИКЕ“: Изложба у Лапову (ФОТО)

Foto:Z. Gligorijević

Postavku čini 11 umetničkih slika, članova Likovnog kluba „Svetlost“ iz Lapova, ali i slikara iz Batočine i Jagodine, kao i dve skulpture, sova i ptica, Jovice Nikolića. Temu je, u saradnji sa članovima LK „Svetlost“, izabrala Milica Stanković, v. d. direktora KTC „Stefan Nemanja“ u Lapovu, zato što je izložba otvorena uoči Trnove Petke, krsne slave Lapova. Na izložbi su izloženi i radovi mlađih naraštaja Lapovaca, koji su na likovnoj koloniji iskazali svoju kreativnost i mogli da uče od mnogo iskusnijih slikara.

- Pošto je reč o tradicionalnoj likovnoj koloniji, koja nekoliko godina nije održavana, i kako bismo je ponovo pokrenuli, održali smo i sednicu na kojoj smo za novog predsednika Likovnog kluba „Svetlost“ izabrali Dobricu Vučkovića – rekla je Milica Stanković, v. d. direktora KTC „Stefan Nemanja“ u Lapovu, koja je svim učesnicima podelila zahvalnice.

Umetnici koji su učestvovali na likovnoj koloniji dobili su po dva platna, uljane ili akril boje, u zavisnosti čime žele da slikaju.

- Umetnici su slikali nešto što pamte iz detinjstva ili ono što su videli oko sebe u „Dačinim vajatima“, prelepom ambijentu, koji je slikarima nudio mnogo zanimljivih motiva za slikanje. Među njima su bili profesionalni i samouki slikari, kao i novi članovi koji su prvi put mogli da se oprobaju u toj vrsti slikarstva. Rukopis je veoma različit i svako je na svom delu ostavio lični pečat, tako da nema identične slike – ocenila je za „Novosti“ Sanja Mikić, nastavnik likovne kulture u OŠ „Svetozar Marković“ u Lapovu i član Likovnog kluba „Svetlost“.

Nakon otvaranja izložbe, posetiocima se na harmonici predstavio Mihajlo Petrović, a svoje stihove kazivali su Jovica Nikolić i Ljubomir Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)