UČIONICE BEZ KROVA: Nevreme oštetilo pet osnovnih škola, najteže u OŠ „Desanka Maksimović“ u Futogu

Z. GRUMIĆ

26. 07. 2023. u 06:15

MEĐU pet osnovnoškolskih objekata na području Grada Novog Sada kojima je nevreme prošle sedmice nanelo štete, najviše je stradala OŠ „Desanka Maksimović“ u Futogu, sa koje je olujni vetar odneo kompletan krov a pravi potoci kiše uništili znatan deo parketa i inventara u učionicama na spratu.

УЧИОНИЦЕ БЕЗ КРОВА:  Невреме оштетило пет основних школа, најтеже  у ОШ „Десанка Максимовић“ у Футогу

Foto_Z.Grumić

Već u subotu, dan posle drugog naleta snažne oluje, nastavnici i roditelji đaka, okupili su se radi uklanjanja i raščišćavanja oborenih limenih ploča, drvene građe i drugih delova krovnog pokrivača iz školskog dvorišta da bi se juče toj akciji priključili i mnogi učenici, koji su na letnjem raspustu.

- Očistili smo kompletno školsko dvorište i time stvorili uslove da radovi na obnovi krova što pre mogu da počnu. Veliko hvala roditeljima i učenicima koji su, iako su godišnjim odmorima i raspustu, došli da pomognu – ističe za „Novosti“ direktor Slobodan Egelja.

Radovima na čišćenju i sređivanju školskog dvorišta obnova škole praktično je već krenulaa juče su radnici čistili pripremali ogoljenu krovnu ploču kako bi mogi da postave hidroizolaciju da eventualna nova kiša dodatno ne bi oštetila učionice i druge prostorije.

- Prioritetno nam je da na delu objekta gde je betonska ploča što je pre moguće postavimo krov da bi barem jedan deo zgrade bio u funkciji do početka nastave 1. septembra.

Direktor Egelja se nada da će uz pomoć Grada, Pokrajine, Republike i drugih izvora finansiranja biti kompletno obnovljeno makar krilo zgrade sa 12 učionica kako bi, određenom preraspodelom, svih oko 700 učenika moglo blagovremeno da krenu u školu.

Osim te škole, na gradskom području su teže oštećene i osnovne škole „Jožef Atila“ na Telepu, „Mihajlo Pupin“ u Veterniku“, „Prva vojvođanska brigada“ na Novom naselju i „Petefi Šandor“ u širem centru grada.

Mirović: Zalečićemo sve u kratkom roku

OVO je poruka i ljudima koji su oštećeni u nevremenu koje je prethodnih dana zahvatilo nemali broj opština u Vojvodini.Država je sposobna da pomogne, da smo svi solidarni u tome da obnovimo ono što je oštećeno i da ljudima pružimo pomoć u relativno kratkom roku - naglasio je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)