POKRAJINI NEDOSTAJE 100 MILIONA SADNICA: Vojvodina je decenijama najslabije pošumljeni deo Srbije i Evrope

J. SIMIĆ

18. 07. 2023. u 18:01

SA samo 140.000 hektara što predstavlja 7,1 odsto od sveukupne površine Vojvodine oplemenje šumom,ova naša pokrajina je među najsiromašnijim šumovitim regijama u Evropi.

ПОКРАЈИНИ НЕДОСТАЈЕ 100 МИЛИОНА САДНИЦА: Војводина је деценијама најслабије пошумљени део Србије и Европе

Foto: J.Simić

Jer, po međunarodnim standardima, teritorija poput vojvođanske trebalo bi da ima bar dvostruko više šumovitih predela, odnosno još bezmalo 100 miliona sadnica.

Napretka na osnaživanju "pluća" Pokrajine ima, ali je on usporen i nedovoljan. Pre desetak godina, procenat pošumljenosti severa Srbije iznosio je 6,5 odsto, što znači da je tokom minule decenije - stalnim ulaganjima iz pokrajinskog budžeta - učinjen napredak od 0,6 procenata.

- Pozivam javna preduzeća koja gazduju javnim zemljištem da se naredne godine prijave za sredstva resornog sekretarijata namenjena podizanju novih šuma i rasadnika - apelovao je Vladimir Galić, potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uručujući ugovore onima koji su, po konkursu, ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz Budžetskog fonda za šume u AP Vojvodina.

Dodeljeno je 18 ugovora ukupne vrednosti 90 miliona dinara, od kojih je 20 namenjeno nabavci opreme za zaštitu od požara, 40 za izgradnju šumskih puteva i 30 za unapređivanje rasadničke proizvodnje.

Posao

NAJVEĆE i najuspešnije pokrajinsko javno preduzeće "Vojvodinašume", tokom aprila je završilo ovosezonsku obnovu šuma i pošumljavanje. Bezmalo 2.400 hektara obogaćeno je sa ukupno 957.975 sadnica hrasta lužnjaka, topole, vrbe, bagrema i crnog bora, proizvodenih u pomenutom JP, a najveće pošumljene površine su na području šumskih gazdinstava "Banat" u Pančevu, "Novi Sad", "Sombor" i "Sremska Mitrovica".

Galić je podsetio i da je početkom godine njegov Sekretarijat sa JVP "Vode Vojvodine" potpisao ugovor o dodeli podsticaja za pošumljavanje, vredan 100 miliona dinara, te da će do decembra biti dodeljen još 81 milion dinara - za melioraciju degradiranog zemljišta i za novo pošumljavanje u okviru aktuelnog konkursa koji će biti otvoren do 29. septembra.

Veću i ubrzaniju pošumljenost ponajviše usporava nedostatak raspoloživog zemljišta za nove šume. Ekolozi predlažu da vlasnici poljoprivrednog zemljišta pokažu svest i spremnost da se odreknu trenutne koristi u ime dugoročnih efekata, a tu je i ideja da se problem pošumljavanja Vojvodine izdigne na nivo nacionalnog pitanja, što bi zahtevalo i izmenu aktuelnog zakona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije