DANAS JE DAN SVETE ANASTASIJE: Majka biće nasličnije Bogu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 07. 2023. u 09:57

POVODOM dana svete Anastasije, koji se danas svetkuje, književnik akademik Dragan Damjanović, autor knjige o toj svetici, majci Svetoga Save, jedinoj do sada napisanoj, poručio je da je ona dovoljan primer da shvatimo reči svetog vladike Nikolaja Velimirovića da je „majka biće nasličnije Bogu“.

ДАНАС ЈЕ ДАН СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ: Mајка биће насличније Богу

foto.V Mitrić

Damjanović je, danas pre podne, poklonio više od primeraka tog romana, vrsnog spisateljsko-istorijskog dela u lozničkom i krupanjskom kraju. Knjige su najviše darovane mladim vernicima, od Cera do Loznice, Krupnja i Mačkovog kamena, a krase i biblioteku Manstira Bogoštice, kod Krupnja, u okviru koje je i Dom pesnika „Desanka Maksimović“. Knjiga je, odmah po izlasku iz štampe, darovana Manastiru Studenica, ali i drugim svetinjama.

Damjanović, koji je i autor dve pesme o svetoj Anastasiji kaže da život, delo, uticaj kao majke na Rastka Nemanjića, a potom Svetoga Savu, „ne samo nešto je zanimljivo, a bilo je nepoznato i mnogim ljudima u Crkvi,već putokaz svim majkama i svima nama, ali i poruka da bez duhovnosti nema ni života, a posebno ne progresa.

Damjanovićeva knjiga o majci Svetoga Save, sjajno je primljena i u Republici Srpskoj, posebno u mestima gde je bio jako razvijen Bogomoljački pokret Svetog vladike Nikolaja.

- Dobio sam na poklon knjigu o svetoj Anastasiji, koju, danas, kada svetkujemo ime i delo njeno, čitam sa zadovoljstvo, ljubavlju i srećom, jer je to i priča o svim našim majkama -kaže diplomirani teolog Predrag Vujević, višegodišnji direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.

Duhovnik Manastira Tavna, arhimandrit Lazar Kršić, kaže da ovo delo, ne samo što nam otkriva mnoge, važne, do sada nepoznate detalje od svetoj Anastasiji, već nam ukazuje i pokazuje da je valjano samo ono što je zasnovano na veri u Boga, u ljubavi, u brizi i ljubavi o bližim svojima i svim dobrim čedima roda našega“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori