SUBOTIČANI OBELEŽILI DAN BORCA: Položeni venci na Trgu žrtava fašizma i spomenik

J. L.

03. 07. 2023. u 16:22

POLAGANjEM venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i spomenik „Njihovoj vernosti“ kod Jadrana u Subotici je obeležen Dan borca (4.jul).

СУБОТИЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН БОРЦА: Положени венци на Тргу жртава фашизма и споменик

foto: J.l.

Ovom prilikom Orden borca, najviše boračko odlikovanje Republike Srbije, dodeljeno je Marici Maričić (88), rođenoj Marks, koja je preživela rat, logore i sremsku ofanzivu.

- Sećanja su još uvek živa. Ne mogu se zaboraviti ono što smo doživeli, ti lični postupci prema nama. Bila sam u logorima, svim vojvođanskim, sa pet godina. Preživeli smo zahvaljujući ljudima koji su imali smelosti da nam pomognu. Jednom prilikom čuvar u kaznioni, kada su nas pustili da izađemo napolje da prošetamo, samo je otvorio vrata i majku i nas da izađemo napolje, zaustavio je nekog čoveka i poslao nas u Laćarak. Tako smo preživeli. Bilo je zaista strašno– seća se baka Marica, koja je radni vek provela kao profesorka ruskog jezika u našem gradu, a sada starost provodi u Gerontološkom centru.

Subotica je jedan od gradova koji neguje kulturu sećanja i nekoliko puta godišnje odaje počast stradalim borcima, bez obzira kada su položili živote na braniku otadžbine.

- Subotica je dokazala mnogo puta da su slobodarstvo i podvizi, bili oni pre sedam ili dve decenije, putokaz za nas jer se za budućnost moramo boriti.  Zahvaljujući onima koji su se borili puškom mi danas možemo da se borimo znanjem i radom u miru i stabilnosti – poručio je Marko Marić, zamenik gradonačelnika Subotice.

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležava se u spomen na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta KPJ na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Za državni praznik Dan borca proglašen je 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine, a nakon raspada SFRJ, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, pa se potom obeležavao samo u Srbiji. Odlukom Vlade Srbije ukinut je 2001. godine, ali se praznik i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)