ZAUVEK U SEĆANJIMA: U Kraljevu obnovljeno spomen-obeležje borcima za slobodu

G. ĆIROVIĆ

03. 07. 2023. u 12:32

Uz prigodnu svečanost i pravoslavni parastos, na starom kraljevačkom groblju otkriveno je obnovljeno obeležje herojima palim u borbama za oslobođenje Kraljeva u oktobru 1941. godine.

ЗАУВЕК У СЕЋАЊИМА: У Краљеву обновљено спомен-обележје борцима за слободу

G.Šljivić

Ovo značajno obeležje koje je svojevremeno podigao SUBNOR praktično je otrgnuto od zaborava zahvaljujući inicijativi i aktivnostima Zavičajnog društva Kraljevo, podružnice u Beogradu i njenog predsednika Milana D. Novakovića, a u realizaciji projekta aktivno su učestvovali zaposleni u ovdašnjem JKP „Čistoća“.

G.Šljivić

 

- Spomenik je posvećen ratnicima poginulim 1941. godine koji su se borili protiv nemačke okupacione sile u nameri da razbiju blokadu Kraljeva – rekao je ovom prilikom Milan D. Novaković. - Njihovi posmrtni ostaci su sakupljeni i sahranjeni u zajedničkoj grobnici, a posle Drugog svetskog rata podignuta je nadgrobna spomen-ploča. Taj spomenik je dugo bio zapušten i sada je napravljen novi opseg i nova mermerna ploča kako bi naši junaci ostali zauvek u sećanju i generacijama koje dolaze.

G.Šljivić

 

Uz otkrivanje, u prisustvu članova Zavičajnog društva i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, istovremeno je obavljeno i osveštavanje obnovljenog spomen-obeležja.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)