NA GLUMCIMA SVE RECIKLIRANO: Originalan projekat Kruševačkog pozorišta

S.BABOVIĆ

20. 06. 2023. u 11:12

PREMIJERA predstave za decu "Hrabra krojačica" u Kruševačkom pozorištu biće 25. juna, ali na sceni neće biti "obični" kostimi.

НА ГЛУМЦИМА СВЕ РЕЦИКЛИРАНО: Оригиналан пројекат Крушевачког позоришта

Foto:Radovan Vučković

Više od 300 kilograma odeće sakupljeno je u velikoj akciji pozorišta i publike. Kruševljani su donirali staru odeću, glumci su raščišćavali svoje ormane, a gotovo zaboravljeni kostimi iz bogatog fundusa pozorišta ponovo su oživeli kroz reciklažu.

- Glumci u predstavi nose i odeću iz sekend-hend prodavnica, robu sa greškom, ali kompletna garderoba je prerađena i dobila je novu funkciju, sa pažljivom kombinacijom kolorita i teksture - objašnjava kostimograf i scenograf Irina Somborac. - Publika je donirala i više stvari nego što nam je potrebno za predstavu. Najbolje komade doniraćemo onima kojima je to najpotrebnije.

Premijera i repriza na dar

PREDSTAVA "Hrabra krojačica" izvodi se u okviru Vidovdanskih svečanosti i zato su premijerno izvođenje 25. juna i prva repriza dan kasnije - besplatni za sve posetioce.

Do materijala za upečatljive i bajkovite kostime poput kraljevog odela od kravata, došlo se putem društvenih mreža. Ekološka, avanturistička predstava, nastala iz autorske dramatizacije Jelene Paligorić Sinkević nije samo pokrenula veliku donatorsku akciju.

Ideja je da se najmlađa publika nauči davno zaboravljenoj tradiciji nasleđivanja odeće, ali i da se upozna sa problematikom tekstilnog zagađenja.

U rangu sa najboljima

VERUJEM da je naša četvrta premijera u sezoni na tragu onoga što smo radili svih ovih godina na dečjoj sceni, stavlja je u rang sa najboljim pozorištima za decu u državi - ocenjuje Branislav Nedić, upravnik pozorišta.

- Predstava je i oda krojačkom zanatu - kaže autorka teksta Jelena Paligorić Sinkević. - Uvek sam verovala da su krojači - mađioničari, kao što su zanatlije - svemogući ljudi.

Autorska dramatizacija zadržala je samo arhetipske motive originalnog dela "Hrabri krojač". Sve drugo - izmaštano je, napominju autori.

- Moj prvi rad u Kruševačkom pozorištu je ispunio i premašio očekivanja - ističe režiser Marko Torlaković, koji je i bio zadužen za muziku u predstavi. - Bilo je uživanje da se radi na ovom projektu sa mojim autorskim timom, koji je uradio jako kvalitetan posao, a zatim i sa mladim glumcima, koji zaista predstavljaju budućnost ovog pozorišta.

U predstavi igraju Mitra Mladenović, Jovana Đorić, Ema Petrović, Filip Milićević, Ivan Ćirić, Stevan Zdravić, Ivan Blagojević, Marija Marić. U autorskoj ekipi su i dramaturg Jovan Ristić i asistent scenografa i kostimografa Marija Janošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)