ZAŠTITA OD IZLIVANJA: Izgradnja obaloutvrde na reci Ribnici kod Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

07. 06. 2023. u 22:39

NA reci Ribnici u istoimenom kraljevačkom naselju u toku je treća faza izgradnje obaloutvrde koja bi trebalo da zaštiti obližnja domaćinstva, kao i saobraćajnu infrastrukturu od potencijalnih naleta bujice i izlivanja.

ЗАШТИТА ОД ИЗЛИВАЊА: Изградња обалоутврде на реци Рибници код Краљева

G.Šljivić

Na ovaj način praktično se planinska Ribnica, koje se sa Goča spušta prema Kraljevu i svom ušću u Ibar, vraća u svoje osnovno, prvobitno korito.

- Ovi radovi izvode se u hitnih intervencija zaštite i uređivanja vodotokova drugog reda u kraljevačkom kraju. Obavljeni su zemljani radovi kojima je sprečeno dalje urušavanje parcela i objekata, a zaštićena je i konkavna krivina koja je dejstvom matice bila najviše ugrožena - kaže Velizar Erac, direktor Vodoprivrednog društva „Zapadna Morava“ u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, u zaštitnu gabionsku mrežu ugrađeno je 180 kubnih metara kamena, dok je obala utvđena sa dodatnih 280 kubika roliranog kamena.

Ukupna vrednost ovog projekta je 16 miliona dinara bez PDV, trenutni radovi koštaju oko četiri miliona, a očekuje se da će rebalansom gradskog budžeta biti izdvojeno još novca kako bi se desna obala Ribnice integralno zaštitila.

G.Šljivić

 

- U minulih nekoliko godina lokalna samouprava je uložila značajna sredstva u zaštitu od polava. Za izgradnju obaloutvrede na obali Ibra i u zaštitu izvorišta u Žičkom polju do 2022. Grad je uložio 70 miliona dinara, a 120 miliona za regulaciju reka u Ravanici, Glediću, Drlupi i Sirči – podsetio je gradonačelnik Predrag Terzić. - Sada, u saradnji sa Vladom Srbije, nastavljamo sa ulaganjima kako bi hitnim intervencijama obezbedili zaštitu stanovništva, privrednih subjekata i njihove imovine. Tako je za intervencije na vodotokovima drugog reda u ovoj godini Grad izdvojio je 11 miliona, a rebalansom će u gradskoj kasi biti obezbeđena i dodatna finansijska sredstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!