SLOGA SREDILA KRAJIŠKU BRVNARU: Obnovljena "Zavičajna kuća" u Banatskom Velikom Selu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

12. 06. 2023. u 20:00

BRVNARA u centru Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, kao simbol doseljavanja Krajišnika u ovo mesto posle Drugog svteskog rata, više neće prokišnjavati ni propadati.

СЛОГА СРЕДИЛА КРАЈИШКУ БРВНАРУ: Обновљена Завичајна кућа у Банатском Великом Селу  (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

 Krov „Zavičajne kuće“ je potpuno zamenjen, vanjsko drvo prefarbano radi zaštite, a objekat će prvi put od izgradnje, pre 26 godina, imati i struju. U unutrašnjost je vraćen i deo predmeta koji svedoče o nekadašnjem životu u ovakvim kućama u selima oko Bihaća, Bosanskg Petrovca, Drvara i drugih mesta odakle su kolonisti došli ovde tokom „Osme ofanzive“.

Novac za obnovu „Zavičajne kuće“ u Banatskom Velikom Selu obezbedili su Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, pokrajinski Fond za izbegla i raseljena lica i Grad Kikinda. Ukupno je uloženo oko milion dinara, a radove su izveli sami meštani, svojim dobrovljnim radom, po čemu su Velikoselci oduvek poznati. Povodom završetka radova organizovana je i prigodna svečanost kojoj je prisustvovao i Aleksandar Đedovac, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica.

- Ovo je idealno mesto gde meštani mogu da neguju običaje koje su im preneli njihovi preci, jer je objekat će biti mesto okupljanja i organizovanja različitih manifestacija- rekao je Aleksandar Đedovac, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica.

Za obnovu stare brvnare, koja nije adekvatno održavana otkako je izgrađena, nazaslužniji su članovi Udruženja građana „Krajiški višeboj“. To je istakla i Mira Pećenac, predsednica Saveta mesne zejednice Banatsko Veliko Selo.

VIŠEBOJ ZAŠTITNI ZNAK

- Osim takmičenja „Krajiški višeboj“ na ovom mestu proteklih 12 godina održano je dvadesetak manifestacija. Zavičajna kuća nalazi se u centru sela i dalje treba da bude centralno mesto našeg okupljanja – kazao je Borislav Stojisavljević, predsednik Udruženja "Krajiški višeboj".

- Članovi tog udruženja i članice Udruženja žena „Orhideja“ dali su veliki doprinos. Sve manifestacije odvijaju se na ovom mestu ili u blizini ovog objekta – navela je Pećanac.

Događaju su prisutvovali i predstavnici lokalne samouprave u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!