BUJICE OJADILE ZAPADNU SRBIJU: Obilne padavine pričinile štetu u domovima i na usevima, u prekidu i železnički saobraćaj

Никола Јанковић
Nikola Janković

31. 05. 2023. u 15:56

U BROJNIM naseljima zapadne Srbije, lokalne samouprave i građani zbrajaju i saniraju štetu koju su prethodnih dana izazvale obilne padavine, a najlošije stanje je u Požegi gde je još pre poslednjih pljuskova proglašeno vanredno stanje. Kroz nekoliko užičkih sela protutnjio je grad, uništivši malinjake i rod u voćnjacima.

БУЈИЦЕ ОЈАДИЛЕ ЗАПАДНУ СРБИЈУ: Обилне падавине причиниле штету у домовима и на усевима, у прекиду и железнички саобраћај

G.Šljivić

U utorak po podne, velika količina vode izazvala je brojne probleme u šest mesnih zajednica u požeškoj opštini: Skrapež se izlio i poplavio deo pruge Beograd—Bar zbog čega je železnički saobraćaj bio u prekidu kod Kalenića, u Otnju, Donjoj, Srednjoj i Gornjoj Dobrinji kao i u Prilipcu, bujični tokovi odneli su makadamske seoske puteve i uništile useve.

Železnički saobraćaj uspostavljen je 6–7 časova posle bujice, u noći između utorka i srede.

- Deo puteva uništen je tri dana pre najnovije katastrofe koja je sve dokrajčila. Nekoliko meštana imaju problem da se uopšte probiju do svojih imanja. Biće nam potrebna pomoć opštine i države da bismo se vratili normalnom životu – ističe Veselim Jezdić iz Mesne zajednice Otanj.

Šteta je još veća u poljoprivredi od koje ovi ljudi žive: njive na kojima uzgajaju krompir su osvanule poput jezera, stradaće rod kukuruza i pšenice, polegle su kultivisane livade deteline sa kojih je trebalo pokositi „zimnicu“ za stoku. Od maline koja donosi najviše novca, malo šta je ostalo čitavo.

Najgore je, kažu meštani, što će kiše i narednih dana zadavati puno muke ljudima i odlagati sanaciju uništenog. Pored navedenih mesta, identično stanje je u Jelen Dolu, Tučkovu, Vranjanima, Zaselju...

- Vanredno stanje je uvedeno u većem delu opštine, imamo i nekoliko domaćinstava gde je prodrla voda, sva mehanizacija i ljudstvo su na terenu. Probleme ćemo rešavati danonoćno - rekao je Đorđe Nikitović, predsednik Opštine Požega.

U užičkom selu Volujac pod Kadinjačom, krupan grad pokosio je zasade maline, dejstvo protivgradnih raketa nije bilo dovoljno da razbije oblake koji su stigli sa Drine. Najnovije padavine nastavile su se na prethodne zbog kojih je u pojedinim delovima užičke opštine već bilo proglašeno vanredno stanje.

Grad je pogodio i deo Opštine Čajetina, najviše južnu stranu ove planine i selo Jablanicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju