NAJVEĆA EVROPSKA GRABLJIVICA NAPUSTILA PALIĆ: Ranjeni orao belorepan ponovo poleteo

J. L.

24. 05. 2023. u 20:10

NEKOLIKO divljih ptica, među kojima i najveća grabljivica na teritoriji Evrope, orao belorepan, koje su boravile u Prihvatilištu za zaštićene i strogo zaštićene divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, vraćene su u prirodu.

НАЈВЕЋА ЕВРОПСКА ГРАБЉИВИЦА НАПУСТИЛА ПАЛИЋ: Рањени орао белорепан поново полетео

foto: TV Subotica

Osim orla belorepana koji je u prihvatilištu od prošle godine, u prirodu su puštene i jedinke jastreba, štiglića i vetruške. Ptice su pregledane, prstenovane, a potom i puštene u prirodno stanište. Akcija je realizovana u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i JP Palić-Ludaš.

- Orao belorepan, najveća grabljivica na teritoriji Evrope, prošle godine je stigao u Prihvatilište, sa povredom krila, koja je najverovatnije nastala u borbi sa drugom grabljivicom, možda baš drugim belorepanom. Nakon osam meseci, vraća se na slobodu. Posao nam znatno olakšava postojanje velikog aviarijuma, gde on može da uzleti, pa veterinar i druge stručne službe mogu da ocene njegov polet, sposobnost letenja, kondiciju, fizičku spremnost kao i opšte zdravstveno stanje, što je neophodan uslov da bi ptica bila puštena - objašnjava Ilija Miljković, Stučnjak za zaštitu prirode, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ovaj sistem zbrinjavanja zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta  zaživeo je od 2016.godine i  na godišnjem nivou bude zbrinuto oko 330 različitih jedinki.Smisao Prihvatilišta je da posle određenog vremena oporavka i procene stručnjaka jedinke budu vraćene u prirodu, dok one koje nisu više  u stanju za to, ostaju u Zoološkom vrtu na Paliću. Posle puštanja na slobodu, pratiće se  putanja kretanja ptica.

BONUS VIDEO - REZULTAT VELIKE LjUBAVI I POSEBNOG UMEĆA: Kako dresirati ptice grabljivice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)