U ZAJEČARU IGRANA OPERA ZA DECU: “Crvenkapa“ oduševila publiku (FOTO)

S. M. J.

24. 04. 2023. u 15:59

OPERA za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, naljkon negotinske premijere i prve reprize premijerno predstavljena i zaječarskoj publici.

У ЗАЈЕЧАРУ ИГРАНА ОПЕРА ЗА ДЕЦУ: “Црвенкапа“ одушевила публику (ФОТО)

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Publika u zaječarskom teatru uživala je u operi za decu “Crvenkapa” Petra Jovanovića, zajedničkom projektu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Milena Marković (Crvenkapa), Pavle Jovanović (Vuk), Srđana Stanković (Lovac), Anastasija Todorović (Baka) i hor lovaca uz klavirsku saradnju Milje Videnović, nastavnice klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotin oduševili su publiku koja im je dodelila prosečnu ocenu 9,81, najvišu na ovogodišnjem "ZajeČARu".

-Kolege i ja smo  predano i strpljivo radili, odvajali od svog vremena i bezrezervno davali znanja i iskustva zarad uspešnog projekta i radosti dece. Osim radosti, deca su dobila jedno nezaboravno iskustvo, koje neki ne dobijaju ni u srednjoj a tek u osnovnoj školi, a to je da budu deo jedne opere, jednog grandioznog muzičko-scenskog oblika, po mom mišljenju vrhunskog u svetu klasične muzike, oblika u kome se stapa orkestarska, horska, solistička muzika i koji je usko, najuže, povezan sa glumom - kaže Magdalena Antić, master muzički umetnik - solo pevač, nastavnik solo pevanja  i kamerne muzike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Glumica i rukovodilac Dečje scene zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, koja je bila stručni konsultant za glumu i režiju u operi “Crvenkapa“, istakla je da joj je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa ovom talentovanom decom.

-Rad na operi je malo drugačiji od rada na ostalim predstavama pošto  pored glumačkog ima i pevački deo. Ja sam se skoncentrisala na glumački i oni su zaista upijalii, slušali i zapamtili sve što sam im rekla. Bilo je fenomenalno raditi sa njima - rekla je Nataša Petrović.

Ovo muzičko – scensko delo izvedeno je u čast nagrađenih na 13. Pozorišnom festival za decu “ZajeČAR” na kojem je, odlukom žirija u sastavu: Branislav Nedić, predsednik, Biljana Glišić, član i Jelena Ciganović, član, predstava  „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja proglašena za najbolju.

Za najbolju glumicu 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Jelenu Filipović za ulogu Lijanine u predstavi „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, a za najboljeg glumca Filipa Radivojevića za ulogu Princa Mateje u predstavi „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac.

Upravo je „Razmaženom princu“  Željka Hubača, u režiji Igora Damnjanovića pripala i nagrada publike za ocenu 9,31.

-Sve su smislili  od crtanih filmova, mobilnih telefona, igrica da zabave decu ali pozorište još uvek nisu uspeli da pobede. I to vidimo zahvaljujući tome što je sala puna i što vi volite pozorište. Vi ste publika koja će narednih 30, 40, 50, 60, 70 godina da ste živi i zdravi, dolaziti u pozorište i gledati predstave za odrasle ali ja vam garantujem da ćete se sa najvećom radošću sećati ovih trenutaka kad ste bili u pozorištu i gledali upravo ove glumce koji su samo za vas radili predstave za decu -  rekao je selektor Željko Hubač spuštajući festivalsku zavesu do novog izdanja i novih predstava za najmađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar