GRAD STIMULIŠE PRIVATNE VRTIĆE: Za tri godine otvorena četiri, a sprema se otvaranje još dva objekta

Игор Митић
Igor Mitić

20. 03. 2023. u 11:25

Povećanje broja zaposlenih u Leskovcu dovelo je do veće potrebe za smeštaj dece u leskovačkim vrtićima, a kapaciteti ovdašnje predškolske ustanove nisu mogli da odgovore trenutnim potrebama. Zbog toga je pre nekoliko godina i doneta odluka da se iz gradskog budžeta subvencioniše ova delatnost u privatnom sektoru.

ГРАД СТИМУЛИШЕ ПРИВАТНЕ ВРТИЋЕ: За три године отворена четири, а спрема се отварање још два објекта

foto: I.Mitić

Osim smeštaja dece, benefit ovakve odluke je i otvaranje novih radnih mesta za ljude koji brinu o predškolcima dok su njihovi roditelji na poslu. Lokalna samouprava privatne vrtiće subvencioniše na isti način kao i javnu predškolsku ustanovu izdvajajući sredstva koja pokrivaju 80 odsto ukupnih troškova. U ovoj godini za te namene planirana su 22 miliona dinara.

- Kada sam došao na ovu ideju niko se nije prijavio za sredstva koja smo opredelili za te namene. U međuvrememnu su se našli hrabri i mladi ljudi koji su odvažili da ovu zamisao sprovedu u delo i za relativno kratko vreme otvorena su četiri, a u pripremi su još dva ovakva objekta – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je istakao da opremanje objekata za smeštaj dece zahteva ispunjenje strogih uslova bezbednosti koji podrazumevaju i velika ulaganja, ali i da pružaju odlične usluge uz vrhunsko osoblje.

Poslednji ovakav objekat otvoren je nedavno u jednom u leskovačkom naselju i može da primi 78 mališana uzrasta od treće godine do polaska u školu. O njima brine osam vaspitačica uz pomoć jedne medicinske sestre i spremačice. Uslov za upis je odbijenica iz predškolske ustanove čiji je osnivač država.

INVESTICIJE

U obnovu i dogradnju objekta državne predškolske ustanove u Bratmilovcu ove godine biće uloženo oko 50, a planira se i kompletna rekonstrukcija vrtića „Naše dete“ i sanacija objekta u Grdelici investiranjem blizu 200 miliona dinara.

Do kraja meseca traje konkurs za popunu slobodnih mesta za celodnevni boravak dece u objektima gradske Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“. U državnim vrtićima na teritoriji Leskovca u ovoj godini slobodno je 144 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće