NA NOVOSADSKOM BULEVARU POČELA IZGRADNJA KRUŽNE RASKRSNICE: Grad dobija „turbo“ kružni tok sa spomenikom Nikoli Tesli

Z. GRUMIĆ

20. 02. 2023. u 15:28

IZGRADNjA kružne raskrsnice Bulevara cara Lazara sa Fruškogorskom ulicom u Novom Sadu, u neposrednoj blizini zgrade Naučno-tehnološkog parka, počela je danas pripremnim radovima na deonici tog bulevara koji je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu.

НА НОВОСАДСКОМ БУЛЕВАРУ ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ:  Град добија „турбо“ кружни ток са спомеником Николи Тесли

Z. Grumić

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije ranije je najavljeno da bi taj obiman posao, koji sadrži i izgradnju prateće infrastrukture i javnog osvetljenja, trebalo bi da bude završen u roku od devet meseci.

Kako je objavljeno na internet stranici Uprave, ukupna vrednost tih radova je oko 336,2 miliona dinara.

Radnici i građevinske mašine startovali su prvog dana rada u krajnje desnoj traci bulevara, gledano iz smera keja, na deo nici od „Spensa“ ka Bulevaru oslobođenja, zbog čega će deo te trake od Fruškogorske do TC „Promenada“, dug 110 metara, biti zatvoren za saobraćaj do 23. februara.

- U tom periodu će sa Bulevara cara Lazara biti onemogućen kolski pristup objektima „Promenada“, „Spens“ i „Univereksport“ – naveli su u Gradskoj upravi i zamolili građane za strpljenje.

Istovremeno je upućen i apel vozačima da tokom trajanja privremene izmene režima saobraćaja u tom delu grada koriste alternativne pravce.

Inače, prema ranijim najavama, na mestu sadašnje raskrsnice tog bulevara i Fruškogorske ulice semafore će da zameni takozvani „turbo“ kružni tok saobraćaja, odnosno kružna raskrsnica sa više traka na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno odvojeni posebnim „zaobljenim“ ivičnjacima, čime se sprečava „preplitanje“ vozila u raskrsnici. Iskustva iz evropskih gradova govore da u takvoj raskrsnici ima upola manje nezgoda nego u standardnoj. Prednost je i u tome što vozači biraju pravac skretanja pre same raskrsnice, odnosno ne prestrojavaju se unutar nje.

Planirano je takođe i da u središnjem delu kružne raskrsnice bude postavljen spomenik velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli visok oko deset metara, čija će figura biti okrenuta ka Naučno-tehnološkom parku. Odluku o podizanju spomenika donela je lane Skupština grada a u toku ove godine biće raspisan konkurs za izbor idejnog rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024