OBELEŽENO 106 GODINA OD POGIBIJE ILIJE GOJKOVIĆA: Venci srpskom generalu u Drenovcu i Beogradu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

15. 02. 2023. u 17:42

NEKOLIKO boračkih udruženja iz paraćinske opštine polaganjem venaca obeležilo je 15. februar, dan pogibije u Prvom svetskom ratu čuvenog srpskog generala Ilije Gojkovića.

ОБЕЛЕЖЕНО 106 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ИЛИЈЕ ГОЈКОВИЋА: Венци српском генералу у Дреновцу и Београду

Foto Vikipedija

Paraćinsko udruženje potomaka ratnika Srbije (UPRS) od 1912. do 1920. godine, položilo je venac i cveće na spomenik junacima stradalim u Velikom ratu u Gojkovićevom rodnom selu Drenovac, a ovo udruženje je ranije pokrenulo inicijativu da se generalu podigne spomen-bista u dvorištu tamošnje osnovne škole.

FOTO: Privatna arhiva

Drenovac

Takođe, na inicijativu nedavno osnovanog udruženja građana „General Ilija Gojković“, delegacija ovog udruženja i Udruženja boraca otadžbinskih ratova (UBOR) opštine Paraćin, obišla je danas u Beogradu, sa potomcima Gojkovića, njegov grob i položili su venac i cveće.

Foto: Privatna arhiva

Beograd - grob Ilije Gojkovića

Ilija Gojković je rođen u Drenovcu kod Paraćina 1854. godine, jedan je od najvećih junaka sa ovih prostora, a prošle godine objavljena knjiga o njemu „Pomorski vojvoda – general Ilija Gojković“ autora Mladena Stevića, svedoči da ipak nije zaboravljen od potomaka svojih nekadašnjih sugrađana.

Izdanje sadrži sve dostupne podatke o ovom ratniku koji je poginuo u Prvom svetskom ratu februara 1917. na Jonskom moru, u blizini Sicilije. Ne želeći da se preda nakon što je nemačka podmornica potopila njegov brod, general, koji je bio među preživelima, pucao je iz pištolja na podmornicu, nakon čega ga je neprijatelj pokosio rafalom.

Punih 47 godina, od 1870, kada je kao šesnaestogodišnjak dobrovoljno stupio u vojsku Kneževine Srbije, do pogibije, drenovački general je sve svoje sposobnosti ugradio u slobodu i čast svoga naroda. Vojevao je u dva oslobodilačka rata protiv Turske od 1876. do 1878, Srpsko-bugarskom ratu 1885, Prvom i Drugom balkanskom ratu 1912. i 1913. i Prvom svetskom ratu od 1914. do 1917. Postao je jedan od najslavnijih vojskovođa koje je Srbija imala.

Foto: Z. Rašić

Knjiga o Iliji Gojkoviću, objavljena povodom 105 godina od njegove smrti, javnosti je prvi put bila predstavljena u Drenovcu avgusta prošle godine, gde je i inicirano osnivanje istoimenog udruženja.

Održavanju sećanja na ovog junaka značajno je doprinelo i Kulturno-umetničko društvo „Spasovdanski vez“, koje je pripremilo i više puta prikazalo izvanredan muzičko-scenski prikaz „Srpski geenral se nikad ne predaje“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi