SRBIJA NE DA DESANKU: U Vukovom zavičaju obeležene tri decenije od smrti čuvene naše pesnikinje

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 02. 2023. u 17:21

U NOVOJ lozničkoj crkve na Lagatoru,, povodom jubileja - trideset godina od smrti naše čuvene pesnikinje Desanke Maksimović, besedio je profesor dr Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

СРБИЈА НЕ ДА ДЕСАНКУ: У Вуковом завичају обележене три деценије од смрти чувене наше песникиње

foto.V.Mitrić

Ova kulturna svetkovina, koju je blagoslovio episkop šabački Jerotej, a organizovali je ovdašnji sveštenici i đakoni, samo je deo svetkovanja slavnoj Desi u rodnom kraju, ali i na imanju,slavnog Vuka čiju je azbuku i jezik proslavila.

Profesor je podsetio na pokušaj sklanjanja Desanke Maksimović iz školskih programa, „kada su ustali svi, od seljaka do akademika, i rekli :

- Pa, kako to vi Desanku sklanjate.Jel to može biti? I onda se ispostavilo da to ne može biti - naglasio je profesor Suvajdžić. - I da to ne sme biti.I da nije reč o tome da je bilo ko protiv toga da se program osavremeni, da se uvede neka nova materija. Postoje neke kanonske vrednosti, kada Vasko Popa kaže za našu narodnu književnost “to je naša klasika, jedina i prava. To stoji. Mi druge klasike nemamo i nju su doživeli najumniji ljudi Evrope i sveta kao vrhunsku vrednost.

Govoreći o stvaralaštvu genijalke iz Brankovine, besednik je, pored ostalog podsetio na njenu legendarnu pesmu „Krava bajka“, koja, kako je istakao, „ spada u vrh svetskog rodoljubivog pesništva“.

- I kao što znamo tu pesmu prate ti glasi, taj medijum, koji pesnikinji donosi glas - poručio je profesor Suvajdžić. - Desanka kaže da „kao da mi ptica donela taj strašni glas“. I ona ispevava nešto što je, zaista, jedna velika pesma, jedna svetska pesma. Desanka je rekla da nikada, kao tada, nije osetila šta znači pripadati nekom narod, šta znači pripadati svom narodu kao u trenutku kada je do nje stigao taj glas.

I onda kada se bunila kada su joj za života podigli spomenik, kazao je profesor Suvajčić, „ ona se primirila samo kada su joj rekli da će to biti spomenik poeziji“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati