SA MAĐARIMA BRANILI HRIŠĆANSKI SVET OD OSMANSKE NAJEZDE: Promocija knjige "Srbi u Banatu 1411-1594."u Zrenjaninu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

25. 01. 2023. u 21:57

PROMOCIJA knjige "Srbi u Banatu 1411-1594." sa esejističkim  pogledima autora dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića, održana je u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. 

СА МАЂАРИМА БРАНИЛИ ХРИШЋАНСКИ СВЕТ ОД ОСМАНСКЕ НАЈЕЗДЕ: Промоција књиге Срби у Банату 1411-1594.у Зрењанину

grad Zrenjanin

Osim autora, o knjizi koja ističe zajedničku borbu i savezništvo srpskog i mađarskog naroda u jednoj istorijskoj epohi u kojoj su se oba naroda našla u središtu svetsko-istorijskog sukoba religija i civilizacija, govorili su recenzenti prof. dr Snežana Božanić i dr Zoltan Čemere, predstavnici izdavača Mirjana Basta i Milan Bjelogrlić i urednik izdanja Zoran Stojačić.

Srpski i mađarski narod, po njihovim rečima, našli su se u tom periodu u situaciji da pokušaju da zaustave turski prodor u srednju i zapadnu Evropu, ali pre svega, u borbi da zaštite sebe i svoje istorijsko postojanje pred najezdom, koja je u hrišćanskom poimanju sveta imala apokaliptični karakter. Milan Micić, koji se kroz svoja dela najviše bavio istorijom Srba tokom Prvog svetskog rata i potonjim kolonizacijama, naglasio je da je povratak u znatno dalji istorijski period predstavljao poseban izazov.

- Knjiga govori o malo poznatoj istoriji ovog prostora, obzirom da većina banatskih familija svoje trajanje, uopšte trajanje banatskih Srba, vezuje za poslednjih tri stotine godina, odnosno vreme Velike seobe - istakao je dr Milan Micić.

On je napomenuo da je za početak odabrana 1411. godina, kada je despot Stefan Lazarević postao župan Torontalske županije, a završava se 1594. godinom i događajem izuzetno značajnim za srpsku istoriju, a to je Banatski ustanak, prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, što je bio i povod za spaljivanje moštiju Svetog Save.

- Knjiga Srbi u Banatu, obuhvata period kada su se Srbi i Mađari nalazili u zajedničkoj odbrani hrišćanskog sveta od osmanske najezde - dodao je dr Ferenc Nemet, ističući da deo knjige govori o tome šta je pisalo u mađarskoj istoriografiji i izvorima o Srbima u Banatu u tom vremenu, što je malo poznato u srpskoj kulturnoj javnosti i srpskoj istoriografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti