ČUVAO ROD OD TURAKA: Počinje snimanje filma o čuvenom rađevskom hajduku Arsenu Petroviću (FOTO)

V. Mitrić

12. 11. 2022. u 21:30

SABLjA čuvenog rađevskog hajduka Arsena Petrovića iz Šumeća, nadomak Krupnja, prvi put je izneta iz krupanjskog muzeja, iz zbirke čuvenog prote Aleksandra Đurđeva, koju ju je, davno, pronašao i ljubomorno je čuva.

ЧУВАО РОД ОД ТУРАКА: Почиње снимање филма о чувеном рађевском хајдуку Арсену Петровићу (ФОТО)

foto:v Mitrić

Sablja je doneta na mesto gde su Turci sa Soko grada, posekli Srbima omiljenog hajduka, koji ih je od Osmanlija branio godinama i decenijama.Na mestu pogubljenje, 1862 godine, je sahranjen, a potomci na čelu sa protom Aleksandrom i Zoranom Markovićem su, pošto su otkrili tačno mesto stranja podigli beleg, na Mačkovom kamenu, i osveštali znamenje.

- Čim smo stavili sablju na spomenik, sunce je ogrejalo čitav Mačkov kamen - pričaju nam prota Aleksandar i Zoran Marković. - Narod Rađevine je teško preboleo pogibiju tog div junaka i danas je slavan kao u ta vremena.

Sablja je izneta jer Markovićeva kćerka, Ljubica, darovita filmska poslenica, snima dokumentarni film o slavnom pretku hajduku iz Rađevine. Njen brat Luka, sa ocem, je često na Mačkovom kamenu i zna sve priče o Arsenu, njegovom i čojstvu i junaštvu i o ljubavi prema svojoj veri, rodu, zavičaju i otadžbini.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu