ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Novi Sad jedini grad u Evropi u kojem se grade tri mosta

Novosti online

10. 01. 2023. u 16:18

UVELIKO su u toku pripreme za početak izgradnje još tri dunavska mosta u Novom Sadu, vredna ukupno oko 370 miliona evra.

ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Нови Сад једини град у Европи у којем се граде три моста

Foto: D. Dozet

Tako će drugi po veličini grad u Srbiji u naredne tri do četiri godine, imati šest prelaza preko velike evropske reke, odnosno jedan most više nego što ih trenutno ima Beograd na Savi i Dunavu. To je istaknuto danas u novosadskoj Gradskoj kući na konferenciji za novinare, na kojoj su se medijima obratili ministar građevina, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Milan Đurić, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Koridora Srbije i kineske Kompanije „CRBC“ kao i profesori novosadskog Univerziteta, u ime struke.

- Ukupna vrednost investicije za ova tri mosta je 369,5 miliona evra, ili oko 1.250 evra po glavi svakog stanovnika Novog Sada – precizirao je ministar Vesić napominjući da tu kapitalnu investiciju realizuju Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad, u saradnji sa kineskim partnerima.

Kada do 2026. godine budu izgrađeni Most u okviru Fruškogorskog koridora, Pešačko-biciklistički most i Most u produžetku Bulevara Evrope biće iz grada izmešten teški teretni saobraćaj i znatno smanjene sad već jedva podnošljive saobraćajne gužve a istovremeno će, kroz ulaganja u niz propratnih projekata uređenja okolnih prostora, značajno biti zaštićena i unapređena životna sredina u reonima mostova.

- Ovo je zaista veliki, istorijski trenutak za Novi Sad – naglasio je Vesić.

On je podsetio da je u toku izgradnja Fruškogorskog koridora, putnog pravca od Rume ka Novom Sadu, koji sadrži i 3,5 kilometara u pravcu Iriškog venca i nastavlja se na dva buduća novosadska drumska mosta preko Dunava.

- Ne postoji u našoj zemlji ekološkiji projekat od Fruškogorskog koridora – ocenio je ministar i dodao da se u Srbiji, uprkos posledicama svetske krize izazvane kovidom i ratom u Ukrajini, nastavljaju velike i važne investicije.

Z. Grumić

On je naglasio da će ove godine u infrastrukturu Srbije biti uloženo čak 3,6 milijardi evra što je oko 12 puta više nego u čitavom periodu od 2008. do 2012. godine, kada je investirano 1,2 milijarde evra.

- Nismo odustali ni od jednog projekta koji je započet u našoj zemlji – poručio je Vesić i dodao da će od 2025. godine biti završena brza pruga od Novog Sada do Subotice, kada se očekuje da i Mađari izgrade svoj deo tako da će za oko tri godine Beograd i Budimpešta biti povezani tom brzom prugom.

U toku ovog meseca, dodao je ministar, očekuje se potpisivanje ugovora sa EU o finansiranju izgradnje brze pruge prema Nišu.

- Mi ćemo 2028. ili 2029. godine imati brzu prugu do Niša, što znači da će taj grad Beograd i Novi Sad biti povezani prugom na kojoj saobraćaju vozovi 200 kilometara na sat – istakao je Vesić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da ovako veliki i značajni projekti ne bi bili mogući bez strateške saradnje Republike Srbije sa NR Kinom.

- Javnost mora da podrži izgradnju tri nova mosta, zato što su ovo projekti za budućnost Novog Sada, za budućnost naše dece, za smanjivanje gužvi, za zdraviji i mnogo kvalitetniji život u Novom Sadu, gradu koji se razvija i raste veoma brzo – naglasio je Mirović i dodao da verovatno ne postoji u ovom trenutku u Evropi drugi grad u kojem se grade tri mosta.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić je istakao važnost argumentovanih, stručnih aspekata prezentacije ovih projekata koji su, kako je rekao, u funkciji svih građana i zato će biti uvažavane sve smernice koje se odnose na očuvanje i revitalizaciju prirode.

Gradonačelnik Đurić je rekao da je ovo bila istorijska prezentacija Novog Sada.

- Ovo nije važan dan samo za naš grad, već i za Vojvodinu i celu Srbiju. Smernice kažu da se izgradnjom mosta ne narušava prirodna vegetacija, a mi ćemo postupiti po smernicama da se poveća zeleni fond koji se danas nalazi na Šodrošu - izjavio je Đurić i zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i predsedniku Miroviću, bez čije podrške ovi projekti ne bi moglo da budu ostvareni.

Na predstavljanju projekata učestvovali su i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Saša Orlović, predstavnik Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Vuk Bogdanović i predstavnici kineske kompanije „CRBC“ Milijan Milić i Aleksandar Nikolić.

BONUS VIDEO - „NOVOSTI“ Na gradilištu u Sremskoj Rači gde se podiže most koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)