DA LEKARI VIŠE NE ODLAZE: Stručnjaci kikindske bolnice na specijalizaciji dobili finansijsku podršku grada

R. Šegrt

27. 12. 2022. u 06:15

GRAD Kikinda isplatiće naknade za odvojeni život za ovu godinu za 43 lekara Opšte bolnice koji su na specijalizaciji u Beogradu ili Novom Sadu.

ДА ЛЕКАРИ ВИШЕ НЕ ОДЛАЗЕ: Стручњаци кикиндске болнице на специјализацији добили финансијску подршку града

Foto R. Šegrt

Budući specijalisti, među kojima je petoro supspecijalizanata, dobiće po 60.000 dinara, kao podršku grada za rad u kikindskoj bolnici i lečenje građana za vreme kovid epidemije.

- Ovo nije trošak za grad već investicija, jer želimo da ulažemo u kadrove i stvorimo uslove za kvalitetno lečenje naših građana. Ovo jeste ulaganje u budućnost i grad ima nameru da sa ovakvom podrškom bolnici i stručnom medicinskom kadru nastavi i naredne godine - rekla je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Naknadu na ime odvojenog života lekarima dok su na specijalističkim studijama skoro desetak godina plaćala je bolnica, na osnovu interne odluke, ali je takva praksa prekinuta prošle godine kada ustanova više nija imala sredstava za tu svrhu. Lekari su dobijali mesečno po 12.000 dinara, iako bolnica nije obavezna da isplaćuje takve naknade, jer doktori za vreme specijalizacije primaju plate.

Foto R. Šegrt

Dr Vesna Tomin

- Gradska uprava je sada jasno stavila do znanja da mnogo drži do kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva. Bolnica više nema sopstvena sredstva za isplatu ove naknade, posebno za ovako veliki broj specijalizanata. Od Ministarstva zdravlja dobijamo sredstva za plate i materijalne potrebe, ali za ove svrhe novac nije predviđen. Bolnica čak od sume za materijalne troškove odvaja novac da bi platila specijalizacije lekara. Samo za jedan mesec od 2,9 miliona dinara, odvajamo čak dva miliona za školarine - objasnila je dr Vesna Tomin, direktorka Opšte bolnice u Kikindi.

Najviše lekara specijalizira internu medicinu, zatim hirurgiju, radiologiju, onkologiju i sve druge grane medicine, jer specijalisti nedostaju na svim odeljenjima.

- Sada imamo 85 lekara, a potrebno je još 19 da bismo imali optimalna broj - navodi dr Tomin.

Foto R. Šegrt

Dr Stevan Krnić i gradonačelnik Nikola Lukač

Ugovori sa mladim doktorima potpisani su juče u Gradskoj kući, a među njima je bio i dr Stevan Krnić koji privodi kraju specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva.

- Zahvalan sam na ovoj podršci. Još kao student dobio sam finansijsku pomoć od grada za odlazak u Rusiju na bazi razmene studenata. Ja sam Kikinđanin i ostajem u našoj bolnici - naveo je Krnić, dok Aleksandar Mladenović, specijalizant radiologije, posle pet godina rada odlazi iz Kikinde. - Supruga i ja došli smo iz Leskovca. U Kikindi smo dobili mogućnost rada, edukacije i usavršavanja. Ona je ovde nešto kraće od mene. Drago mi je da Kikinda podržava lekare na specijalizaciji, jer se tako pozicionira na mapi gradova u kojima neko želi da radi i živi.

BEZ OBAVEZA I USLOVA

BEZ obzira na plaćene specijalizacije, a još manje naknade za odvojeni život, lekari nisu obavezni da ostanu u kikindskoj bolnici. Nijedan ugovor ih na to ne obavezuje.

- To je dovelo do manjka lekara u manjim mestima. U moje vreme lekar je bio obavezan da duplo više vremena radi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, od trajanja specijalističkih studija - uporedila je dr Tomin, očekujući da će nadležno ministarstvo rešiti ovaj problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom