BACILI SU NAM LJAGU NA SELO: U Ratkovu kod Odžaka, dan posle hapšenja 16 žitelja osumnjičenih za učešće u prevarama

Lj. Preradović

23. 12. 2022. u 10:21

JE l' ostao neko u selu? Polušaljivim tonom, ali sa izvesnom dozom gorčine, juče su se, dan posle hapšenja čak 16 njihovih sugrađana, među 35 osumnjičenih za prevare, tako međusobno pozdravljali žitelji Ratkova umesto da jedni druge upitaju za zdravlje.

БАЦИЛИ СУ НАМ ЉАГУ НА СЕЛО: У Раткову код Оџака, дан после хапшења 16 житеља осумњичених за учешће у преварама

Foto N. Karlić

Ni najstariji meštani ovog sela u opštini Odžaci, sa oko 3.500 duša, ne pamte da je samo u jednom danu toliko njihovih sugrađana bilo odvedeno u pritvor.

Opsadno stanje u selu i veliki broj policajaca u sredu ujutru Ratkovčane, međutim, nisu iznenadili. To su, kako vele, i očekivali, jer, je "to" - misleći na osumnjičenu kriminalnu grupu koja se udružila da se bavi prljavim poslovima - moralo da "pukne" kad-tad. Nemaju nijedne lepe reči za njih i ne kriju da im je krivo što je na selo, nekada poznato po fabrikama, vrednim i uzornim domaćinima, pala ljaga.

Malobrojni prolaznici, zaokupljeni svojim obavezama, na naše pitanje jesu li čuli za hapšenje u selu, odmahuju rukom i zagonetno vrte glavom.

Ulicom Ratka Ratkovića, prolazi beli kombi, iz kog odzvanja poziv Ratkovčanima da u četvrtak u 18 časova dođu u zagrejanu salu na cirkusku predstavu.

- I bez ovog cirkusa, u selu ga već imamo dovoljno - aludirajući na hapšenje 16 sugrađana, kazuje stariji meštanin, upozoravajući nas da ne želi da se fotografiše, niti da mu pominjemo ime, jer kako kaže, novinari dođu, urade posao i odu, a oni ostaju u selu. - Ma, sve se zna. Ta priča o prevarama nije od juče. Ovde je to godinama javna tajna. Samo je bilo pitanje dana kada će policija doći u selo i odvesti ih.

Foto MUP

Zaplenjen novac

Na njegovu priču nadovezuje se nešto mlađi Ratkovčanin, navodeći da se prevarama o ishodima "nameštenih utakmica", određena grupa ljudi bavi, sigurno deceniju.

- U početku ih je bilo tek nekoliko, ali su počeli da šire "posao" i uvlače i druge, pretežno mlade - kazuje nam ovaj sagovornik. - Među njihovim žrtvama, koliko se za sada zna, nema Ratkovčana. Pronalazili su ih u drugim mestima, ali nam zbog te činjenice nije nimalo lakše. Neke od sada uhapšenih i ranije je policija odvodila zbog iste stvari, ali, koliko mi meštani znamo, niko od njih nije završavao u zatvoru. Da li su dobijali uslovne, ili neke druge kazne, ne znamo. Nadamo se da će ovoga puta biti drugačije.

Iako se u saopštenju MUP o hapšenju 35-člane grupe osumnjičenih navode inicijali 16 Ratkovčana, meštani tvrde da ih je iz ovog mesta mnogo više, jer su, koliko je njima poznato, neki sa ovog "spiska" promenili ratkovačke adrese.

Foto N. Karlić

- Ma, kako da nam nije bilo sumnjivo šta rade i čime se bave. Naslućivali smo da su neke prevare - govori stariji Ratkovčanin. - Kako može mlad čovek koji ne radi nigde da se po selu voza u novom "poršeu". Zanima me, kako su njihovi roditelji mogli da dozvole i da žmure na takve stvari. Verovatno se oslade pare i lagodan život. Od tih para kupovali su kuće u okolini Ratkova i stanove u Novom Sadu, zemlju i druge vredne stvari. Pominje se da su tim rabotama zaradili više miliona evra.

Dok se među Ratkovčanima uglavnom zna ko su osumnjičeni, o žrtvama ništa ne znaju. Međusobno pominju "neke" žene i muškarce, ne navodeći imena niti odakle su, ali ističu da nisu iz njihovog mesta, već iz okoline. Za jednu od žrtava, međutim, znaju da im je davala novac dok je imala, a kada joj je ponestalo, počela je da pozajmljuje.

Foto MUP

KLAĐENjE NA LAŽNE UTAKMICE

GRUPA od 35 osoba iz nekoliko mesta u Vojvodini uhapšena je u sredu zbog davanja lažnih informacija o navodno nameštenim utakmicama. Oni su od svojih žrtava tražili da im uplate značajne sume novca, da bi se ubrzo ispostavilo da nikakva nameštena utakmica ne postoji, odnosno da nije čak ni zakazana. Uzimali su novac od klađenja na lažne utakmice i hakovali profile žrtava.

Za krivična dela za koje su osumnjičeni zaprećena je kazna do 15 godina zatvora. Policija sumnja da ima još oštećenih, i poziva ih da podnesu krivične prijave policijskim stanicama u mestu svog prebivališta ili elektronskim putem na mejl lazne.dojave@mup.gov.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih