PROGRAMIRAJU I OSNOVCI: Zahvaljujući donaciji, Mekvin roboti u jagodinskoj biblioteci (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 12. 2022. u 10:50

NARODNA biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini dobila je veoma skupu opremu nove tehnologije.

ПРОГРАМИРАЈУ И ОСНОВЦИ: Захваљујући донацији, Меквин роботи у јагодинској библиотеци (ФОТО)

Foto:jagodinska biblioteka

Biblioteka je opremu dobila od nevladine organizacije Institut za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba, čiji je zadatak da u lokalne zajednice uvede digitalne veštine.

U prvom takmičarskom krugu biblioteka je nagrađena s 20 mikrobit računara, pet Boson („uradi sam“) setova. Mikrobit računari spakovani su kao knjige, kataloški obrađeni i mogu da se pozajmljuju iz biblioteke, a pozajmljivanju su namenjeni i „uradi sam“ setovi. Pošto je posle prvog ciklusa jagodinska biblioteka bila jedna od pet najboljih u Srbiji, nagrađena je i 3D štampačem. U drugom krugu biblioteka je dobila tri Mekvin robota.

Foto:jagodinska biblioteka

- Mikrobit računari i setovi „uradi sam“ služe za učenje programiranja. Ciljna grupa su deca osnovnoškolskog uzrasta, mada su kroz naše radionice prošli i srednjoškolci. Programi se pišu prevlačenjem sličica i slaganjem poput Lego kockica, što je posebno interesantno osnovcima. Ove veštine izučavaju iz predmeta Digitalni svet, Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija – kaže viši diplomirani bibliotekar Ivana Pešić.

Foto:jagodinska biblioteka

Ona dodaje da su radionice realizovali u jagodinskim i ćuprijskim školama, da su deca opremu nosila svojim kućama, kako bi vežbala i da su osmislili i seminar za bibliotekare.

- Mekvin roboti takođe rade uz pomoć mikrobit računara na kome programira ono što želimo da robot uradi. Deca uče kako da programiraju kretanje robota, praćenje linije i zaustavljane ispred prepreke. Dodatne mogućnosti ovog robota su programiranje svetlosne i zvučne signalizacije. Ovo je zanimanje budućnosti i ono što se traži na tržištu rada – ocenjuje bibliotekarka Pešić.

Foto:jagodinska biblioteka

Ona dodaje da biblioteka planira da nabavi 3D olovke, koje imaju filament kojim se pune i kojima mogu da se ispisuju figurice ili prave 3D predmeti.

Foto:jagodinska biblioteka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)