UMESTO STAROG - NOVI ZATVOR: U Požarecu počelo rušenje dotrajale zgrade robijašnice sagrađene 1874.

D. NOVKOVIĆ

01. 12. 2022. u 17:19

U KRUGU Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu počelo je rušenje ruinirane zgrade za smeštaj osuđenica, podignute još 1874.

УМЕСТО СТАРОГ - НОВИ ЗАТВОР: У Пожарецу почело рушење дотрајале зграде робијашнице саграђене 1874.

Dosadašnji objekat nije mogao da se obnovi, Foto D. Novković

Ovaj objekat je popravljan samo povremeno i u manjem obimu, pa je njegovo propadanje bilo neminovno...

Ranijih godina planirana je bila njegova kompletna rekonstrukcija, ali su utvrđena znatna oštećenja, pa je odlučeno da zgrada jednostavno bude - uklonjena. A, na njenom mestu biće podignut objekat površine 1.800 kvadrata - sa podrumom, prizemljem i dva sprata - predviđen za smeštaj oko 200 osuđenica.

Poslovi rušenja stare i izgradnje nove zgrade, u postupku javne nabavke, povereni su grupi izvođača koju čine firme iz Vranja, Leskovca, Kragujevca i Obrenovca, a vrednost radova za koje rok iznosi 36 meseci, uz dvogodišnji garantni rok, iznosi 592 miliona dinara. Uporedo su realizovane i javne nabavke za projektantski i stručni nadzor, koje su ugovorene za ukupno 23 miliona dinara.

Savremena zgrada (levo) i kaznionica na čijem mestu će se ponovo graditi , Foto D. Novković

Stara zgrada bila je jedina namenjena za smeštaj žena, pa nije mogla da se ruši sve dok - pre tri godine, u neposrednoj blizini - nije izgrađena nova, površine 2.200 kvadrata, sa kapacitetom od 160 mesta. Njena izgradnja koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU obezbedila 85 odsto, a Srbija ostatak. Obe nove zgrade obuhvaćene su državnim projektom "Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu".

ISTORIJA: Od Ćuprije, do zabele

DO 1866, žene u Kneževini Srbiji su kazne izdržavale u Ćupriji, a onda je zatvor preseljen u Požarevac - nedaleko od kasarne, pored muške kaznionice. Osam godina kasnije, osuđenici su izgradili poseban zatvor za žene, tamo gde se on i danas nalazi, dok je muška robijašnica 1912. preseljena van grada, u naselje Zabela, po kojem je kasnije i dobila ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri