SUBOTICA: Gradonačelnik Bakić se sastao sa ambasadorom Meksika Karlosom Feliksom

Novosti online

23. 11. 2022. u 16:07

GRADONAČELNIK Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država u Srbiji, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom. Prijem u Gradskoj kući upriličen je povodom izložbe „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” koju je ambasador Meksika danas svečano otvorio u prostorijama subotičke Fondacije „Danilo Kiš“.

СУБОТИЦА: Градоначелник Бакић се састао са амбасадором Мексика Карлосом Феликсом

Foto: Grad Subotica

Uz isticanje da je imao čast da se sastane sa ambasadorom Meksika Karlosom Feliksom, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, naveo da je tokom srdačnog i otvorenog susreta Njegovoj ekselenciji predstavio sve potencijale Subotice, kao i najbitnije razvojne projekte značajne za ovaj grad.

- Razgovarali smo i o mogućnostima uspostavljanja saradnje našeg grada kako sa meksičkom ambasadom, tako i sa samom državom Meksiko. Analizirali smo odnose između Srbije i Meksika i naš zajednički stav je da su oni tradicionalno dobri i prijateljski, da su zasnovani na međusobnom poštovanju, razumevanju i podršci, kao i na snažnom zalaganju obe države za poštovanje međunarodnog prava. Njegovoj ekselenciji sam izrazio veliku zahvalnost zbog dosledne politike i principijelnog stava Meksika po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da će ambasador Karlos Feliks danas svečano otvoriti izložbu pod nazivom „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije” u prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, i pozvao Subotičane da je posete.

- Ova izložba, kao i istoimeni digitalni portal, organizovana je u čast 76 godina neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika, koji su uspostavljeni u maju 1946. godine. Verujem da će naše dve države i dalje negovati prijateljske odnose i da će Meksiko uvek ostati blizak narodu Srbije. Verujem, takođe, da će u godinama pred nama doći do veće saradnje našeg grada i ovog regiona sa Meksikom, kao i da će ukupna robna razmena između Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Meksika, koja je u periodu januar-septembar ove godine iznosila 4,6 miliona dolara, biti znatno veća - zaključio je gradonačelnik Bakić.

Ambasador Meksika Karlos Feliks zahvalio se gradonačelniku Subotice na ljubaznom prijemu, ističući da je „gospodin Bakić zaista jedan od primernih gradonačelnika koje ova zemlja ima“.

- Razgovrali smo o mogućnosti udruživanja Subotice sa jednim gradom u severnom delu Meksika i zahvaljujući ovom interesovanju radićemo na uspostavljanju saradnje sa tim sestrinskim gradom. Zahvaljujući gradonačelniku, stekao sam uvid o svim potencijalima koje ima Subotica, kao i ova regija. Došli smo do zaključka da ćemo raditi na povezivanju i jačanju saradnje između Meksika i Subotice - naglasio je Karlos Feliks.

Regija severnog Meksika po svojim karakteristikama podseća na Suboticu, rekao je on i naveo da su to upravo oni delovi koji predstavljaju potencijal za saradnju u oblasti autoindustrije, elektronike i elektrike kao i da će se na tome ubuduće raditi.

- Zahvaljujući saradnji sa gradonačelnikom danas smo prvi put u poseti Subotici, gde ćemo predstaviti izložbu koja nam pokazuje istorijsku arhivu naših država. Kao što je gradonačelnik istakao, veze između Meksika i Srbije su izuzetno jake i prijateljske i tokom godina su se razvijale. Upravo to je i bio jedan od razloga zbog kojih je Meksiko oduvek podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u vezi sa Kosovom. Želim da se zahvalim gradonačelniku na divnom prijemu na toplini s kojom je dočekao i mene, i državu Meksiko - podvukao je Karlos Feliks.

Nakon obraćanja medijima, ambasador Karlos Feliks je u prostorijama Fondacija „Danilo Kiš“ otvorio izložbu „Meksiko u istorijskoj štampi Srbijeˮ na kojoj su predstavljeni najzanimljiviji članci sa istoimenog digitalnog portala koji prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine. Subotičani će ovu izložbu moći da pogledaju do 14. decembra 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori