BEZ STRUJE ,MIKSERA I BLENDERA: Ovako su mesile domaćice - Recepte poslastica, stare sto godina, sačuvala Rada iz Odžaka

S. BABOVIĆ

21. 10. 2022. u 21:56

KAKO se mese kolači ručno, bez miksera i blendera i šporeta na struju? Odgovor na ovo pitanje donosi neobična “Knjiga za kolače” koju je pre 100 godina uredila izvesna Rada Jovanović iz Odžaka kod Trstenika.

БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

Muzejska zbirka Trstenik

Ova umešna domaćica prikupljala je recepte za najukusnije poslastice,svoje i od najmanje pet prijateljica. One su strpljivo mesile slatkiše i poneke, pekle u pećnici na drva. Cela knjižica, čije je reprint izdanje promovisano u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta, broji 73 recepta. Najviše ima slatkih - 44 za torte i 23 za sitne kolače.

"Krofne od krompira", "puter", "rum", "margeriten torta", prava stara "dobošica", samo su neki od nađenih, ručno upisanih recepata, koji su u knjizi objavljeni u originalu, ali i prekucani kako bi se bolje razumeli. Knjigu prati i poseban "rečnik" korišćenih kulinarskih termina. 

Sve prisutne gošće promocije “Knjige za kolače” dobile su na Radininu knjigu, ukoliko su dale neki svoj recept.

A za sve odvažne domaćice koje ne mogu u Trstenik po Knjigu za kolače,evo nekoliko recepata za raznovrsne štangle, na načine, na koje su ih domaćice pripremale pre jednog veka:

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Londonske štagle

Četvrtina kilograma masti umuti se sa četvrt kile šećera i šest žumanaca, jedan vanilin šećer, pola kile brašna. Testo rastanji, stavi u pleh i odozgo namažite pekmez. Umuti penu od šest belanaca i četvrt kile šećera, 200 grama badema na duž isečena, sve to promešaj i sipaj preko pekmeza pa peci. Kad se malo ohladi seci na štangle.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Štangle od oraha

Četvrt kile šećera, četvrtk kile mlevenih oraja, 125 gr suva grožđa, dve štangle strugane čokolade, malo karanfilića, četvrt kile putera, u sve to dodaj malo brašna, malo da se zamesi, rastanji u pleh, pomaži belancetom i poprskaj dugačko isečenim bademom. Kad je pečeno u pleh seci štangle.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Štangle princeza Jelena

Četvrt kile šećera u kocke meti u šerpu sa malo vode koliko da ogrezne, muvaj dok se ne ledi u to dodaj četvrt kile mlevenih badema ili oraha i prokuvaj kad se ohladi. Stucati u avan i pomešati sa četvrt kile putera i dve rastopljene čokolade i filovati oblande dva komada. Podeli na pola i premazivati oblande i odozgo poprskati mlevenim bademima, kad se stegne seci na kocke.

Foto: Muzejska zbirka Trstenik

Francuske štangle

200 gr sitna šećera prži u šerpi da porumeni onda saspi 250gr mlevenih lešnika malo proprži na dva tanjira da se malo oladi stucaj u avan sitno i u radnom sudu metni 200 gr putera a u drugom 5 žumanke umuti sa 200 gr šećera i mešaj na vatri da zgusne onda saspi lešnjike i puter umućen i kad sve izmešaš oblande namaži belancetom i filom kad se stisnu seci na štangle.

BONUS VIDEO - ZNATE LI ŠTA JE ĐUBEK?: Ovako se pravi pirotski mladi kačkavalj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)