TAJNE STARIH PODRUMA I TAVANA: Počinje druga faza projekta "Muzej u školama" namenjenog osnovcima

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

12. 10. 2022. u 17:47

MUZEJ u Zrenjaninu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada Zrenjanina započeo je drugu fazu projekta Muzej u školama.

ТАЈНЕ СТАРИХ ПОДРУМА И ТАВАНА: Почиње друга фаза пројекта Музеј у школама намењеног основцима

Novosti Redakcijska App

Njime je predviđen rad sa učenicima u petnaest osnovnih škola na području Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta, sa ciljem da se mapira i dokumentuje građa kulturno istorijske važnosti, koju stanovnici čuvaju na tavanima i u podrumima svojih kuća širom srednjeg Banata.

Projektni tim čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić, a pomažu im učenici, koji na uvid donose svoje porodične predmete, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije.

Obzirom da se terenski rad obavlja u školama i đaci aktivno učestvuju u njemu, kao značajan cilj projekta ističe se edukacija dece o lokalnoj kulturi, muzejskoj delatnosti i značaju institucije muzeja, čime se stvara i razvija nova muzejska publika.

POKLON MUZEJU

Đaci u opštinama Novi Bečej i Sečanj, su u prvoj fazi projekta prikupili o digitalizovali veliki broj predmeta od kulturno-istorijskog značaja, od kojih je deo poklonjen Muzeju u Zrenjaninu.

- Srednji Banat je multikulturna sredina, pa će stoga sav mapirani materijal predstavljati svojevrsnu riznicu njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Završetkom kompletnog projekta, odnosno sve četiri predviđene faze, prikupljena i dokumentovana građa biće prezentovana na izložbi u našem muzeju - kaže Vladislava Ignjatov, uz napomenu da je prva faza projekta realizovana tokom 2020. godine u opštinama Novi Bečej i Sečanj.

Prezentacija kroz Evropsku noć muzeja

Rezultati prve faze predstavljeni su 2021. godine, u okviru manifestacija Evropska noć muzeja i Muzeji za 10, kroz kamernu postavku, a u Omladinsko-kulturnom centru Sečanj izložbom Muzej u školama.

BONUS VIDEO - PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK: Rekonstrukcija najvećih orgulja u Banatu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona