SVETSKA ISTORIJA NA ŠTANDOVIMA U JAGODINI: Održan treći Međunarodni sajam kolekcionarstva

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 10. 2022. u 12:33

TREĆI Međunarodni sajam kolekcionarstva danas je u hali sportova u Jagodini okupio preko 40 izlagača iz cele Srbije, od Beograda do Vranja. - Sajam je uspeo, jer je došlo duplo više kolkecionara nego prošle godine.

СВЕТСКА ИСТОРИЈА НА ШТАНДОВИМА У ЈАГОДИНИ: Одржан трећи Међународни сајам колекционарства

Foto:Z.Gligorijević

Bilo je šarenoliko, od poštanskih maraka, preko militarije do starog novca i kolekcionara starih predmeta, starih dokumenata – ocenio je član Udruženja kolekcionara Milorad Ilić iz Jagodine, koje je bilo organizator sajma.

Foto:Z.Gligorijević

Ivan Milanović iz Ćuprije izložio je stare fotografije i razglednice iz perioda Kraljevine Jugoslavije, dvoglede iz Velikog i Drugog svetskog rata, vojnu opremu iz Drugog svetskog rata, kao i antikvitete, poput piksli i svećnjaka iz perioda posle Velikog rata.

Foto:Z.Gligorijević

- Moj fah su značke fudbalskih klubova. Ostvario sam titulu velemajstora, jer sam na raznim sajmovima osvojio tri zlatne medalje. U kolekcijama sam imao sva svetska prvenstva, od Urugvaja do Španije, 1982. godine, zatim sve fudbalske lige Evrope i osvajače kupova. Prva ljubav su mi bile šibice. Imam oko 6.000 kutija šibica sa raznim palidrvcima, poput onih od čistog fosfora. Ovde sam izložio samo nalepnice šibica – kaže Slobodan Đorđević (80) iz Jagodine, koji je bio među najstarijim izlagačima i koji se kolekcionarstvom bavi od 1961. godine.

Foto:Z.Gligorijević

Zoran Radojković iz Ćuprije izložio je razglednice iz svih nekadašnjih Republika i papirnati i metalni novac iz raznog perioda. Kaže da kod kolekcionarstva nema pravila, jer svako sakuplja ono što mu se dopada.

Foto:Z.Gligorijević

Na štandu Vladimira Sprema iz Niša mogli su se naći ređi novčići iz zapadne Evrope, poput Napoleonovog novčića Rurske oblasti, ruski novčić iz vremena okupacije Poljske, novčići iz Sardinije, kolekcija nemačkih Rajhs maraka u srebru iz različitih godina...

- Najzanimljivija je kopija rimskog mača gladijusa, urađenog u razmeri jedan prema jedan. Veoma ih je teško naći, osim u rimskim grobnicama, a koristili su ih rimski legionari. Pretpostavljam da je ovako lepo urađen gladijus koristio neki centurion, visoki oficir Pretorirajnske garde – smatra Spremo.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)