U FUNKCIJI I PI-SI-AR LABORATORIJA: Sve službe Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu konačno preseljene u novu zgradu

G. ĆIROVIĆ

05. 10. 2022. u 10:48

POSLE punih 12 godina od zemljotresa koji je zadesio kraljevački kraj, nakon kojeg je srušena teško oštećena stara zgrada Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Kraljevu, konačno su u novi, savremeni objekat, čija je izgradnja završena 2021, preseljene sve službe ove ugledne zdravstvene ustanove.

У ФУНКЦИЈИ И ПИ-СИ-АР ЛАБОРАТОРИЈА: Све службе Завода за јавно здравље у Краљеву коначно пресељене у нову зграду

G.Šljivić

Tako je u prisustvu državnih i predstavnika lokalne samouprave, zdravstvenih ustanova i drugih javnih institucija, u prostorijama Službe za mikrobiologiju svečano sa radom počela i najmodernija pi-si-ar laboratorija.

- Ovo je praktično uvođenje nove tehnologije u dijagnostikovanju, za početak kovida-19, a kasnije i drugih virusnih infekcija u našoj ustanovi. U pitanju je najsavremenija laboratorija ovog tipa čiji je kapacitet 400 uzoraka, što apsolutno zadovoljava potrebe teritorije za koju smo zaduženi – kaže dr Marija Božović, v. d. direktorke ZZJZ u Kraljevu.

G.Šljivić

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić u obilasku laboratorije ZZJZ u Kraljevu

Reprezentativni objekat ZZJZ sagrađen je na istom mestu gde je srušena stara zgrada. Prve dve faze izgradnje završene su do 2014. i one su ukupno koštale 81 milion dinara. Za poslednju fazu koja je obuhvatila završetak svih radova, preko Kancelarije za javna ulaganja obezbeđeno je oko 150 miliona dinara sa PDV-om. Kao jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija u gradu na Ibru minule decenije, nova, savremena zgrada raspolaže sa više od 2.000 kvadratnih metara i omogućava još kvalitetniju uslugu zaposlenih u ovoj ustanovi.

G.Šljivić

Nova zgrada ZZJZ u Kraljevu

- Prošlog vikenda preselili smo i poslednju hemijsku laboratoriju iz privremenog prostora, tako da smo sada svi na istoj adresi. Nova zgrada ispunjava sve uslove i standarde koje jedna ovakva institucija treba da ima – zadovoljno konstatuje dr Božović. - Iako smo duže od jedne decenije praktično bili podstanari, i bez obzira na deo na koji nismo mogli da utičemo, a to je otvaranje drugog Zavoda na teritoriji našeg okruga, uspeli smo da i u tom, za nas teškom periodu, uspešno obavljamo svoju delatnost. Sada imamo sve uslove da budemo još bolji i efikasniji.

DIJAGNOSTIKA

PREMA rečima dr Tatjane Šarenac, šefa Odeljenja za kliničku mikrobiologiju ZZJZ, posle višegodišnjeg iščekivanja stekli su se svi tehnički i kadrovski uslovi za funkcionisanje pi-si-ar laboratorije.

- Uz detekkciju kovid virusa u trenutnoj pandemiji, nadamo se da ćemo proširiti kapacitete i na identifikaciju uzročnika drugih infekcija – kaže dr Šarenac. - U laboratoriji se koristi najsavremenija metoda pi-si-ar dijagnostike koja je veoma pouzdana i precizna. Imamo jasne procedure, dobro obučeno osoblje i savremenu opremu, tako da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim epidemiološkim ili nekim drugim zadacima.

G.Šljivić

PCR laboratorija ZZJZ u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove