ŠARENILO JEZIKA U BELOM BLATU: Obeležen Evropski dan jezika

B. G.

26. 09. 2022. u 14:31

PRE dvadesetak godina Savet Evrope proglasio je 26.septembar Evropskim danom jezika i on se u mnogim zemljama našeg kontinenta, naročito u sredinama, gde je izražen jezički poliglotizam, obeležava brojnim aktivnostima koje imaju za cilj promociju jezičkog bogatsva ali i očuvanje tzv. malih jezika, obzirom na značajnu demografsku devastaciju i smanjenje njihovog govornog potencijala i upotrebe.

ШАРЕНИЛО ЈЕЗИКА У БЕЛОМ БЛАТУ: Обележен Европски дан језика

Foto:B.G.

U selu Belo Blato, gde je tradicija negovanja jezičkog šarenila, upotrebe i govorne tolerancije prisutna od vajkada, na sokakcima, rogalju, u bircuzima i u polju, međusobna komunikacija odvija se na najmanje sedam, a možda i više jezika, spontano i bez bilo čije dominacije. 

Tako je unazad najmanje dva veka, a i danas, čak se ta jezička komunikacija i proširila, pa na relativno malom prostoru, u upotrebi je sedam jezika, što je specifično, obzirom na veličinu sela.      

Foto:B.G.

Slovački, mađarski, bugarski, srpski i romski su najzastupljeniji  u komunikaciji ali i daje postoji senzibilitet prema nemačkom jeziku, kao jeziku pijeteta i sećanja na naše prve stanovnike, na podunavske Nemce. 

 - Svakako ovde moramo dodati i naš zajednički jezik, jezik univerzalne komunikacije, panonski esperanto, beloblatski sleng, ili jezik srca, koji svi razumemo - kaže Milan Nedeljkov, nekadašnji dugo godina direktor osnovne škole, uz napomenu da je taj čuveni beloblatski sleng, deo kulturološkog nasleđa i pravo bogatstvo.

Foto:B.G.

 -  Ovde se i dalje pesme pevaju na svim našim jezicima i kao potvrda toga, naravno i  kao sadržajni deo obeležavanja ovog dana, bibliotečka sekcija je kreirala jedan interesantan pano. Koleginica Jelena, pedagoškinja i bibliotekarka beloblatske škole, zajedno sa našim đacima, osmislila je ovaj neobičan pano kao ilustraciju  našeg jezičkog bogatstva, ovog puta kroz muzičko izražavanje u vidu „vinilskog panoa" - dodao je Milan Nedeljkov, čestitajući svim poštovaocima raznih jezika, Evropski dan jezika!

BONUS VIDEO:

MEĐUNARODNO TAKMIČENjE U KRALjEVU: Na 24. Spiner kupu čak 200 maketa i 50 takmičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju